Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler fall av byggböter ska prövas

Länsstyrelsen upphävde byggnadsnämndes beslut. Byggföretaget Kilenkrysset behöver inte betala 2,2 miljoner i sanktionsavgift.
Nu prövar byggnadsnämnden i Falun om det finns skäl att överklaga.

Berit Nykvist (S), byggnadsnämndens ordförande, inledde måndagen med att gå igenom länsstyrelsens beslut tillsammans med tjänstemän på förvaltningen.

Vad säger du till Kilenkryssets vd Jan Persson i dag?

– Jag kan inte säga så mycket. Vi bedömer att vi följt Boverkets regler. Vi är skyldiga att fatta ett beslut, oavsett om det var mycket obehagligt som detta var, eller inte. Annars hade jag hotas jag av två års fängelse om vi inte följt reglerna.

Vad gör ni på förvaltningen nu?

– Vi har haft ett möte med stadsbyggnadsförvaltningen för att utreda vad som hänt. Nu håller förvaltningen, tillsammans med kommunjuristen, på att se över vad som eventuellt fallerat i prövningen, säger Berit Nykvist.

Kommer ni att överklaga länsstyrelsens beslut?

– Det kan jag inte svara på i dag. Vi ska noga gå igenom detta, säger Berit Nykvist.

Byggnadsnämnden har efter att den nya plan- och bygglagen kom dömt ut byggsanktionsavgift i fyra fall.

Det senaste är ett parallellfall till Kilenkrysset/Förlagssystem. Det gäller fastighetsbolaget Npf Sweden 7 AB som äger City Grossfastigheten. En nybyggd personaldel togs i bruk före byggnadsnämndens beslut om slutbesked och en byggsanktionsavgift på 44 000 dömdes ut.

Företaget har fortfarande tid att överklaga.

Bjursås Skicenter AB har överklagat en byggsanktionsavgift till länsstyrelsen. Prövning pågår. Företaget startade en tillbyggnad av sin restaurang, utan att man fått ett startbesked och drabbades av en byggsanktionsavgift på 42 800 kronor.

– I vårt fall så ringdes vi upp efter byggnadsnämndens beslut om att bevilja bygglov. Men först efter tre veckor kom det skriftliga beslutet där det också stod inskrivet att vi inte fick starta bygget innan ett startmöte. Då var bygget redan i gång, konstaterar Göran Martinsson, Bjursås ski center.

Enligt byggnadsnämndens tolkning av Plan- och bygglagen (PBL) ska en byggsanktionsavgift tas ut om en åtgärd påbörjas utan att startbesked meddelats. Avgiften ska tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.

Ett fjärde fall som nämnts i DT är ett syskonpar från Falun som hösten 2011 byggde ett mindre fritidshus på en strandtomt vid Vikasjön. Men man saknade både bygglov och strandskyddsdispens för detta. De drabbades av byggsanktionsavgift på 99 000 kronor, efter beslut i byggnadsnämnden.

Byggnadsnämnden beslutade att senast den 30 november 2012 ska syskonen ha tagit bort byggnaden. Görs inte detta ska fastighetsägarna påföras en ny dubbel avgift för överträdelsen. Också detta ligger för prövning hos länsstyrelsen.