Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler blir sjuka av campylobacter – här är landstingets uppmaning om färsk kyckling

Var noga när du tillagar färsk kyckling. Den uppmaningen kommer nu från Landstinget Dalarna efter en ökning av antalet som blivit smittade av Campylobakter.

Tarmbakterien Campylobakter är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige. Under hösten och vintern har ovanligt många personer i landet smittats och blivit sjuka av campylobacter, och färsk kyckling är enligt Livsmedelsverket en känd källa till smitta.

Nu går Landstinget Dalarna ut och uppmanar till varsam hantering och noggrann tillagning av färsk kyckling.

– Kycklingkött är en känslig råvara och bör hanteras därefter. Fryst kyckling innehåller mindre mängder Campylobacter än färsk, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande.

– Tiden utan adekvat kylförvaring och fram till tillagning ska vara kortast möjliga. Hand- och kökshygienen ska vara skärpt.

Under 2016 anmäldes 329 fall av inhemsk smittade av campylobakter i Dalarna. Det är en ökning med med 42 procent jämfört med året innan, då 277 fall rapporterades.

Läs också (Plus): Andreas blev sjuk av kycklingen på krogen – tvingades till akut vård

Så undviker du att bli smittad av campylobakter

Genomstek alltid kyckling. När man hettar upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.

Drick inte opastöriserad mjölk.

Tänk på hygienen - tvätta händerna innan och efter du handerar rått kött och kyckling.

Använd rena redskap, diska knivar och skärbrädor som du använd till rått kött och kyckling ordentligt.

Källa: Livsmedelsverket