Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler asylsökande på väg till Trängslet

Asylmottagningen i Trängslet skulle få en frist och jobba med de 300 flyktingar och asylsökande som redan fanns på plats.
– Nu har vi fått besked att två bussar till rullar hit, så nu öppnar vi hotelldelen för att kunna ta emot ytterligare 100 flyktingar under natten mot onsdagen, säger Kristina Pamryd Karlsson, som är tillförordnad enhetschef på Migrationsverket.

Annons

Trycket på boende för asylsökande är stort och hundra tomma platser i Trängslet fick inte stå tomma länge.

För en vecka sedan kom de första 300 asylsökandena och nu fylls lägrets 420 platser.

– När de första bussarna kom fanns det några som protesterade, men de insåg snabbt att det här var vad som erbjöds, förklarar Kristina Pamryd Karlsson.

– Det som är viktigt nu är att de asylsökande får en chans att komma ner till Älvdalen och handla och även komma ut lite, därför är det skönt att veta att från och med onsdag så ska vi ha bussar som gör att de kan komma utanför Trängslet.

Parallellt med att ge de nyanlända en chans att handla och se något annat än den vackra naturen runt Trängslet, så ska också barnen få skolutbildning.

– Vi kommer att snarast möjligt starta en skola i Trängslet. Det kan ta någon vecka men vi jobbar på det. i har en utbildningslokal som vi kan använda där. Att vi börjar där beror på att vi inte vill bussa barnen långa sträckor de första månaderna, sedan kommer de att inrymmas i skolorna i Älvdalen och Särna, säger skolchef Lars Lisspers.

I lördags delades en första vända kläder ut genom Brunnsbergs F och Röda korset i Åsen.'

– Vi var också där med våra ensamkommande flyktingbarn som fick ta del och även behärskar språket, säger Mattias Jones som är integrationschef i Älvdalen.

Behoven av kläder och leksaker är också stora, men en av flyktingarna som också är lärare efterlyste också en gammal bärbar dator att kunna jobba med.

– När vi ordnat kläder så handlar det om att skapa olika aktiviteter för att de ska må så bra som möjligt, betonar Mattias.

Lite mer långsiktigt hoppas både Mattias att kunna hjälpa många att få börja praktisera.

– Det finns hantverkare, elektriker, lärare och massor av kunskap bland de nyanlända.

Samtidigt som det rullar ytterligare bussar med asylsökande mot Trängslet så rullar också en karavan med militärfordon för en av många planerade övningar ute på skjutfältet.

Annons