Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler aborter när kromosomtest ökar

Allt fler blivande mammor erbjuds ett KUB-test för att kunna upptäcka kromosomavvikelser, som Downs syndrom.
Något som både leder till fler aborter – och många svåra beslut för blivande föräldrar att gå igenom.

För fem år sedan väntade då 28-åriga Emily Kind från Insjön sitt första barn och hade helst velat ta ett KUB-test.

– På grund av fördomar och okunskap var jag jätterädd för att få ett barn med Downs syndrom, men jag var för ung så jag fick inte för barnmorskan. I dag är jag glad att jag aldrig tog testet, det hade bara lett till väldigt onödig oro under graviditeten, säger hon.

Två dagar efter att sonen Julian fötts fick Emily Kind reda på att han har Downs syndrom, en av de kromosomförändringar som KUB-testet används för att upptäcka. Testet ger en beräkning av sannolikheten att fostret har en kromosomförändring och utifrån resultatet får föräldrarna sedan ta ställning till om de vill ta ett fostervatten- eller moderkaksprov vilket ger ett klart besked, men är riskfyllt.

Att göra KUB-test är något som allt fler landsting erbjuder blivande mammor, oftast till dem över 35 år. Förra året var det 16 av 21 landsting, varav sex landsting låter alla som vill göra testet oavsett ålder.

Det här har lett till att det görs allt fler aborter på grund av kromosomförändringar, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Enligt Karin Källén på Socialstyrelsen finns många fördelar med KUB-testet – det är ofarligt för fostret, billigare att utföra och har lett till att det görs färre riskfyllda fostervattensprov. Det kan också fungera lugnande för dem som är oroliga.

Enligt rapporten hade en tredjedel av de aborter som görs efter testen i vilket fall som helst slutat i ett missfall.

– Det som det kostat då är föräldrarnas svåra beslut, och det är något de får leva med. Fler utsätts för det här traumat, säger Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen och docent i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet.

Samtidigt tror hon att vetskapen om att många foster ändå inte hade överlevt i viss mån kan hjälpa till att minska traumat för föräldrar.

Antalet födda barn med Downs syndrom har dock inte minskat nämnvärt – eftersom fler mammor är äldre så balanserar det upp det ökande antalet aborter. Sannolikheten för att barnet ska ha Downs syndrom ökar ju äldre mamman är.

Att bli mamma till Julian har fått Emily Kind att ändra sin syn på KUB-testen. I dag tycker hon att de signalerar att minoriteter inte är välkomna i vårat samhälle.

– Men om föräldrar inte tar bort barnet utan nyttjar det till att vara förberedda, då finns det en fördel med testen, att de har ett försprång.

Nu väntar Emily Kind barn igen, och har inte gjort något KUB-test.

– Min sambo och jag brukar skämta lite grovt om att "kan vi inte få ta ett test för att se om det är ett tråkigt och normalstört barn i stället".