Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FK:s källor kände igen Usama

- Det är självklart att vi publicerade bilden. Den här bilden har gått över världen, vi var först med att publicera den och den togs också för vår räkning. Det självklart att vi publicerar en falubild som intresserar världen, säger Ewa Wirén, redaktionschef på FK.

Det var FK:s journalist Anders Hansson som genom ett tips fick veta att familjen bin Ladin flera gånger besökte Falun runt 1970. Tre olika källor kunde uppge att familjen bin Ladin besökt Falun. Dessutom kom det fram att det vid besöket 1971 tagits en stor gruppbild av familjen som publicerats i FK.

Efter mycket letande i tidningsarkivet hittades bilden. Christina Åkerblad kunde med stor säkerhet identifiera den unga mannen på bilden som Usama bin Ladin. 1970 drev Christina Åkerblad tillsammans med Arne Åkerblad hotell Astoria. Det året bodde Salem bin Ladin där tillsammans med sin yngre bror Usama under ett av familjens falubesök. Ett besök som Christina Åkerblad mycket väl kommer ihåg.

Tror du att det är Usama bin Ladin som är med på falubilden?

- Självklart, jag tror på vår reporter och på de källor vi har, säger Ewa Wirén.

ANN-SOFIE MASTH