Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärde teknikåret får högt betyg

Det satt långt inne i våras innan det stod klart att teknikprogrammet på Högbergsskolan skulle drygas ut med ett fjärde år.
Men till slut togs det avgörande beslutet. Och av 21 sökande tackade 13 elever ja.

Den första elevkullen med blivande gymnasieingenjörer har hunnit drygt åtta veckor in terminen. Bland dessa finns det ingen ånger, utan alla är rörande överens. Det fjärde året får högsta betyg.

Den uppfattningen torde tilltala skolledningen extra mycket med tanke på att det handlar om elever som erbjöds en utbildning som de i detalj inte visste vad den innehöll.

En av de främsta orsakerna till elevgruppens gillande är den frikostiga praktiken. Under läsåret är totalt tolv veckors praktik förlagd till företagen ABB, Morgårdshammar AB och Atlas Copco (tidigare Gia) i Grängesberg.

– De flesta platserna har vi på ABB med tio platser, två på MH och en plats på Atlas Copco, upplyser läraren Bernt Gustafsson.

Företagen har visat stort intresse för det utvidgade teknikprogrammet, som ju också förväntas resultera i kompetenta konstruktörer.

En kraftig nedgång i konjunkturen kan visserligen ställa till det. Men chansen till anställning efter avklarad utbildning bedöms i alla fall som god.

– På ABB och MH har man sagt att den som visar framfötterna under praktikveckorna först och främst erbjuds tre månader som trainee, påpekar Bernt Gustafsson.

Han understryker att tolv veckor ute på företagen innebär en jättechans för eleverna att utan stress visa vad man går för.

Efter att företagen besökt skolan och presenterat sig fick eleverna rangordna sina intryck och ansöka om platserna.

För en av eleverna, Jonas Berglund, var det dock redan på förhand givet att praktikplatsen skulle hamna på Atlas Copco. Anledningen var att redan i våras erbjöds ett fast jobb på företaget.

– Egentligen var jag ganska trött på skolan i våras. Men jag fick välja själv, och jag visste ju heller inte riktigt vad det fjärde året skulle medföra, berättar han.

Att han kunde höja kompetensnivån ett snäpp till var dock inget arbetsgivaren hade något emot och uppmuntrade honom att plugga vidare.

– Och det ångrar jag inte nu. En del av de kurser vi läste i både ettan och tvåan återkommer, fast på ett djupare och mer avancerat plan, så det här blev ändå ett klokt val, tillägger Jonas belåtet.

Det kan tilläggas att i dagsläget är VBU/Högbergsskolan enda skolan i Dalarna som har ett fjärde teknikår. Utfallet av detta första läsår kommer dock att avgöra om det blir en fortsättning.

– Men tanken är att statsmakterna 2015 ska permanenta möjligheten att gå ett fjärde teknikår, påpekar Bernt Gustafsson.

Han tror själv att det fjärde året kommer att finnas med i utbudet när treorna i mitten av april ska göra sina studieval för läsåret 2013/2014.

– Och jag tror också att vi kommer att behöva fler praktikplatser nästa höst eftersom entusiasmen från den här elevgruppen kommer att smitta av sig.