Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällsäkerhet som behövs

- Vi bildades för 25 år sedan och har därefter verkat i det tysta. Därför kom det nu förslag om att vi borde visa upp oss, säger nuvarande ordföranden Lena Nilsson.

Det skedde i fredags i strålande vårsol vid STF i Grövelsjön. På plats där fanns Norra Dalarnas Fjällsäkerhetskommitté.

- Under dagen var det många som besökte oss och fick se vad vi jobbar med, förklarar Lena.

Alf Nordin var under många år ordförande och på frågan om vad fjällsäkerhetskommittén jobbar med och genomfört så räknar Alf snabbt upp några exempel.- Vi har initierat den så kallade färdkatalogen. Där kan fjällvandrare eller turåkare fylla i uppgifter om vart man är på väg med mera. I dag finns de sådana färdkataloger på väldigt många ställen i fjällvärlden.

- Likaså har vi utrustat ett femtontal stugor med så kallade nödlådor med proviant. Sedan ser vi till att dessa fylls på, berättar Alf.

Det var en tragisk bakgrund till bildandet av fjällsäkerhetsrådet men genom förebyggande arbete är förhoppningen att kunna minska antalet olyckor.

- Ett exempel på vad vi gör är att vi tillsammans med Älvdalens utbildningscenter ordnar utbildning för nionde klasserna i Särna och Idre. Där får eleverna vara med om att övernatta i bivack och lära sig om klädsel med mera, berättar Lena Nilsson.

Nu har den tidigare ganska anonyma fjällkommittén klivit fram ur sina gömslen.

- Det här är något vi ska göra om. Kanske på Idre Fjäll eller någon annan lämplig plats så både turister och bofasta kan få träffa oss, säger Lena Nilsson. Det efter det att Norra Dalarnas Fjällsäkerhetskommitté visat upp sig.