Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällräddningsinsats hjälpte vilsen vandrare

En vandrare med två hundar fick hjälp av fjällräddningen för att ta sig ner från fjället. Det sedan snö, blåst och ingen sikt gjorde att han inte kunde ta sig ner på egen hand.

Se TV-klippet: Fjällräddningen räddade vilsen vandrare från snöigt fjäll - hör dem berätta om insatsen här.

Mannen från Uppsala, gav sig under måndagen ut på det som var avsett för att vara en tredagars vandring med två hunder. I det kraftiga snövädret tvingades mannen ge upp och be om hjälp för att ta sig tillbaka.

Läs också: Djungelns lag när hotande snöväder skapade däckpanik

Det var på tisdagsförmiddagen som mannen slog larm om att han behövde hjälp för att ta sig ner från fjället. Snön föll då tät och därtill var sikten nära noll.

Fjällräddarna i Grövelsjön fick därför göra en ovanligt tidig insats på snö.

– Vi gav oss ut med två snöskotrar och en bandvagn, berättar Mikael Westerdahl, en av de fyra fjällräddarna.

Ett par decimeters snö räckte för att ta sig fram även om den steniga terrängen bjöd på en hel del problem.

GPS koordinaterna som skulle leda dem till rätt positionen och som fjällräddarna fick från larmcentralen stämde inte alls.

Se sändningen: Här drar snön in över Dalarna – så var läget under morgonen

– Tyvärr var det inte rätt, men vi letade där mannen uppgav att han befann sig, mellan Jakobshöjden och Grötvallsjön. Vi fick då uppgift att mannen sett två skotrar, men när vi vände tillbaka lyckades vi ändå inte hitta honom, berättar Mikael.

Istället var det Arne Näsvall och Björn Jonsson i bandvagnen som fann mannen, som då var frusen men oskadad. Han kunde sedan transporteras ner till turiststation i Grövelsjön med bandvagnen.

– Det har gått jättebra, konstaterade mannen när han lämnade bandvagnen och fick gå in och värma sig vid turiststationen.

– Det var den första insatsen för den här vintern, och det var riktigt besvärligt. Både vad gällde att ta sig fram, men framförallt med sikten, säger Mikael Westerdahl, efter säsongens första insats för fjällräddarna i Grövelsjön.

Följ liverapporteringen om snöovädret här