Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällräddare söker skoteråkare

Ett 20-tal fjällräddare och frivilliga från byn Gördalen söker efter en man och hans elvaåriga dotter som är försvunna på fjället. Från luften letar även poliser i en helikopter, utrustad med sökljus och värmekameror.

Larmet om att två personer kört vilse på Drevfjället kom in vid 15.40-tiden på måndagen. Den 37-årige mannen och hans 11-åriga dotter kontaktade anhöriga som slog larm.

Mannen och dottern var ute på en skotertur och körde fast i snön – området runt Gördalen fick hela 38 centimeter snö under helgens snöfall över Dalarna.

Sökandet intensifierades under natten. Vid 03-tiden natten mot tisdagen var ett 20-tal fjällräddare i gång och en helikopter med värmekamera på väg från Stockholm.

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen skickades en helikopter upp från Stockholm.

– Har de tagit sig ner till något skogsparti, så kan det finnas spår som kan synas från helikoptern, säger Stefan Dangart vid dalapolisen.

Polisen har varit i kontakt med sina norska kollegor. Då när det gäller den tekniska biten för att försöka spåra telefonen.

– Vi har inte haft någon telefonkontakt med skoteråkarna, säger Johan Wennström, vakhavande befäl vid polisen i Dalarna.

Fjällräddaren Olle Eklund uppgav tidigt på tisdagsmorgonen att en sökbas upprättats i Gördalens bystuga.

Helikoptern, som återvänder till Stockholm för byte av besättning, skickas tillbaka till sökområdet.

Under natten låg temperaturen i området kri 16 minusgrader. Men enligt uppgift till TT är både pappan och dottern välutrustade och fjällvana. Ingen av dem bor i området men vistas ofta här.

– De är inga nybörjare, säger Johan Wennström till TT.

Det finns stugor i området där de eventuellt skulle kunna ha övernattat.

– Men området är gigantiskt stort, och det är svårt att veta om det finns nödstugor i närheten av var de kan befinna sig.