Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällräddare lättade när de hittades

Trond Lia från Idre, var en av alla de fjällräddare som var ute hela natten. Han var också på plats en knapp kilometer från de försvunna när pappan fick telefonkontakt med sin bror som var tillsammans med Trond.

– Vi var en dryg kilometer ovanför dem när han ringde sin beror och jag kunde meddela räddningsledningen att vi fått kontakt med dem.

– En sten föll och det var så enormt skönt att få det livstecknet. Man var ju speciellt orolig när det var ett barn med, säger Trond Lia.

Själv hade han gett sig iväg till Gördalen vid niotiden på kvällen och strax därefter drogs det stora larmet då alla resurser sattes in. Sent på tisdagseftermiddagen kom han hem efter en tuff natt på fjället.

– Vädret var riktigt besvärligt med kraftig blåst och absolut ingen sikt. Det var riktigt tuff, summerar Trond.

Men tröttheten försvann när Tronds grupp, där även den saknades bror var med och letade, fick telefonsamtalet till brodern. De var vid liv. Därefter handöde det om att kunna lokalisera var de försvunna fanns.

– Mattias hade gjort allt rätt sedan skotern fastnade och sökt sig ner i skogen och ordnat ett vindskydd, berömmer Trond den insats som avgjort räddade livet på de två försvunna.

– Det var runt tio minusgrader men framförallt var det blåsten som var besvärlig, säger Trond Lia, om natten som fick ett lyckligt slut när solen började gå upp.

Då, på morgonen, kunde också pappan ta sig upp ur vindskyddet under granen och ta sig upp på en fjälltopp varifrån han också kunde ringa brodern. Sedan kunde han lotsa helikopter till rätt område och det som kunde slutat illa fick ett lyckligt slut.