Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällkyrka överallt – utom i fjällkyrkorna

Fjällkyrkoverksamhet överallt i fjällområdet, utom just i de mest kända fjällkyrkorna. Men i de vanliga kyrkorna, en litet okänd fjällkyrka, lappkåtor, fäbodstugor eller med bara himmelen som tak. Det blir den yttersta konsekvensen efter nyår av den olösta konflikten mellan Lima-Transtrands församling och Fjällkyrkan i Sälen.

Annons

– Vi ska göra så gott vi kan, men fjällkyrkorna i Sälen och Tandådalen är stängda för oss. Så vi får döpa, viga och hålla gudstjänster på andra ställen, och efter de olika önskemål som kommer fram. Vi ska vara öppna, säger kyrkoherde Arne Söderbäck i Lima-Transtrands församling.

På nyårsnatten stänger styrelsen fjällkyrkorna i Sälen och fjällkyrkopersonalen får gå hem, uppsagd med ett års lön.

Samtidigt ska Lima-Transtrands församling ta över och driva fjällkyrkoverksamhet. Men församlingen är utestängd från fjällkyrkorna. Och den är även utan extra anslag till verksamheten. Anslaget har helt gått åt till fjällkyrkostyrelsens avveckling och till hyra av de två kyrkorna – som ska stå tomma.

– Vi ska driva fjällkyrka så gott vi nu kan. Men självklart kan det inte bli som hittills då vi varken får komma in i kyrkorna eller får någon del av de närmare fem miljoner kronor, som är stiftets anslag till verksamheten. Styrelsen för fjällkyrkan har tydligen intecknat hela anslaget till sin avveckling, konstaterar kyrkoherde Söderbäck i Lima-Transtrands församling.

Riktigt hur fjällkyrkoverksamheten kommer att se ut med stängda fjällkyrkor är det ännu ingen som vet. Men helt utan lokaler står inte församlingen.

– Vi har redan bokat om några vigslar som var planerade och bokade till fjällkyrkorna. De blir nu i stället i Lima kyrka och Rörbäcksnäs fjällkyrka, som tillhör församlingen, samt i Gammelsäterns fjällkyrka i Transtrand, vilken ägs av Credo tidigare Sveriges evangeliska student- och gymnasiströrelse, säger kyrkoherde Söderbäck.

– Vidare har församlingen tillgång till Transtrands kyrka samt litet annorlunda lokaler som en lappkåta, fäbodstugor och andra ställen ute på fjället, och givetvis utomhus om någon skulle önska det.

Enligt kyrkoherden planerar församlingen att för pengar ur sin egen budget förstärka med ett par medarbetare för att klara av de ökade arbetsuppgifter som följer med övertagandet av fjällkyrkoverksamheten.

Så visst ser det ut att kunna bli någon form av fjällkyrkoverksamhet även under 2012.

Men det mest märkliga i hela den här historien är ändå att alla inblandade, såväl i församlingen som i fjällkyrkan, säger sig vara mån om att fjällkyrkorna skulle kunna hållas öppna som vanligt. Och alla jobbar för samma ändamål. I grunden med samma arbetsgivare, Svenska kyrkan. Ändå klarar man inte av det.

Mer läsning

Annons