Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fixa huset i sommar? Här är hantverkarens bästa renoveringstips

Ska du renovera på egen hand i sommar?
Planera noga, använd rätt verktyg till rätt jobb, tänk på riskerna och glöm inte bort familjen. Det är snickaren Daniel Hags tips till hemmabyggaren.
– Människan är lat av naturen och tar gärna genvägar, säger han.

Sommar och semester är för många en tid för renovering. Det handlar om allt möjligt från att måla hus, bygga staket och altan, till att ta stegen och renovera tak.

Daniel Hag, som driver byggfirma i Bjursås, konstaterar att det största misstaget att göra är att ta den enkla vägen.

– Det är jobbigare att gå tio steg i stället för två, man väljer att ta den risken och tänker att det aldrig drabbar en själv, säger Daniel Hag.

Det första man ska tänka på är att ta fram en plan över vilka risker som finns och vad för verktyg som behövs.

– Ska du göra en altan så gör en ställning eller prata med en kunnig person som vet hur man gör en träställning. För ryggens skull är det viktigt att stå rätt.

Var även noga med att hålla rent runt bygget. Många tänker inte på att bråten och annat som ligger och skräpar kan vara en fara för livet. Daniel Hags byggfirma är väldigt noga med att hålla rent.

– Det är så lätt att du snubblar eller halkar runt. Då är det inte bra om brädor och spikar ligger på marken.

Det är också viktigt att låta skyddsutrustningen sitta kvar. Många tar gärna bort skydden för att kunna komma närmare och se bättre. Då slår det ofta fel.

– Ha på skydden och var vaken när du håller på. Det är lätt att sväva iväg och tänka på något annat, eller att mobiltelefonen ringer. Det är viktigt. För går det åt skogen så går det åt skogen och då gör det ont, säger Daniel Hag.

Samtidigt hymlar han inte om att även vana hantverkare kan skadas, framför allt av skärskador från knivar och sticksågar.

Enligt Daniel Hag så ger alla byggprogram i tv-rutan en bild som inte speglar verkligheten. Många får för sig att det går snabbt och enkelt.

– Allt handlar om bra planering, som sagt. Har du en sådan så kan det gå snabbt och smidigt.

Sammanfattningsvis ska den som vill renovera i sin bostad inte överskatta sin egen förmåga men också inte ta sig an för stora projekt. Börja med mindre och sådana som du vet du kan.

Renoveringar kan få människor att må psykiskt dåligt – och tänk på att ha semester under semestern.

– Tänk på att du kan försaka så mycket annat, exempelvis familjen. Har du fem veckors semester ska du inte dra på dig fem veckors arbete. Det är viktigt att umgås med familjen och ta det lugnt. Jag har varit med om renoveringar som lett till skilsmässor, säger Daniel Hag.