Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskepremiär: Rekordmycket regnbåge i Grycksbo

/
  • Nu börjar fiskepremiären i Stensjöområdet i Grycksbo. Utplanteringen av regnbåge är igång
  • Efter premiärhelgen med start på torsdag klockan 8.00 fortsätter Grycksbo Fiskeklubb att släppa ut hundratals kilo regnbåge varje vecka.
  • Sven Erik Näs är ordförande för Grycksbo fiskeklubb, Jocke Höglund, vice ordförande. De talar om stor trivsel mellan fiskare längs stranden.
  • Jocke Höglund, vice ordförande i Grycksbo fiskeklubb, laddar för ny fiskesäsong i Stensjöområdet. Föreningen har beställd de största laxarna som leverantören har. Men de är inte bara att
  • Jocke Höglund uppskattar att han jobbar ideellt runt fyrahundra timmar om året för Grycksbo fiskeklubb. Belöningen blir stor uppskattning från många besökare.
  • Sten Carlsson driver Stens allservice och fisk i Mockfjärd. Han har bråda dagar och reser runt i hela Mellansverige med regnbåge för utplantering.
  • Stillhet och natur. Därför är fiske avkoppling som lockar fler, märker Grycksbo Fiskeklubb.

Regnbågslax väller ur behållaren, rakt ner i Stensjön. Fisken väger mellan två och fyra kilo.
Därför är Grycksbo fiskeklubb intressant i hela Mellansverige.
– På torsdag är det premiär. Men folk har ringt länge, nästan dygnet runt för att kolla läget, säger Jocke Höglund, vice ordförande.

Annons

Han kör före på grusvägarna och visar vägen till Stensjön, några kilometer från pappersbruket i Grycksbo.

Himlen speglar sig i vattnet.

Samtidigt närmar sig Sten Carlsson, fiskodlare från i Mockfjärd. Han backar ner så nära strandkanten det går med tanken fylld av hundratals stora regnbågslaxar.

Locket åker av, vatten forsar ut med sprattlande fisk ner i sjöarna (se filmen på dt.se). Efteråt är kameralinsen täckt av stänk.

Utplanteringen på morgonen är klubbens största någonsin. Men den exakta siffran är hemlig och kan orsaka rusning av oseriösa fiskare, tror Jocke Höglund. Det tidigare rekordet är 600 kilo.

Jobbarkläderna är på, timmar av hårt arbete vid sjöarna väntar. Jocke Höglund har ledig vecka från heltidsjobbet som serviceman för Dalatrafik.

Stensjöområdet är som hans andra hem. Här tillbringar han motsvarande fem arbetsveckor om året, lägger ut brädor att gå på runt sjön, fixar slogbodar och grusgångar för att äldre och rullstolsburna också ska kunna ta sig fram och fiska…

Hemifrån fixar han hemsidan och administration.

– Jag får mycket beröm tillbaka. Det är roligt. Och jag gillar ju att fiska själv.

Intresset är starkt sedan pojkåren. Men vilt ädelfiske är inte möjligt på nära håll. Därför satsar Jocke Höglund på inplanterad lax, och vill även ge andra fiskare chansen.

Sedan femton år sätter föreningen ut storfisk. Det ger resultat. Ifjol sålde klubben runt 6 000 fiskekort. Besökarna kommer från hela Mellansverige.

Suget ökar, ser Jocke Höglund. Hans förklaring är allt mer stress i vardagen. Fiske kräver tystnad i mäktig natur, en chans till återhämtning.

Det är också en av förklaringarna till att fler kvinnor nu står runt sjöarna, tror Jocke Höglund. Han ser en tydlig trend.

– Alla vill väl vara med om känslan att få napp! Och att befinna sig här i lugnet.

I sommar, 8-10 juli, planerar fiskeklubben en helg enbart för kvinnor vid Svarttjärn i Grycksbo. Ett syfte är att uppmuntra intresset, säger Jocke Höglund.

Själv ser han med glädje att treåriga dottern Emelie verkar kunna bli en fiskekompis.

Intresset går vidare till ännu en generation.

– I vintras satt hon här länge vid sitt hål. Det kändes riktigt bra.

Läs även:…

Här fångas de stora fiskarna

Mer om fiske i dt

Mer om Grycksbo fiskeklubb