Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskejubel vid Lintjärn

I dalgången nedanför Skattungbyn mitt ute i skogen ligger en liten tjärn. För drygt 20 år sedan kom Rolf Brus från Orsa Fiskevårdsomräde. ORSA FVOF, på idén att göra tjärnen till en plats för Put-and-take fiske. I lördags firades 20-års jubileum i form av en familjedag.

Runt om tjärnen, som heter Lintjärn, stod små grupper utspridda och hoppades på napp.

– Vi har placerat ut extra stora renbågslaxar till den här dagen för att ge fisket lite lockande spänning. Annars sätter vi kontinuerligt ut fisk för put and take under resten av året, berättar ordföranden Jonas Rexefjord, stående under en provisoriskt uppspänd duk, som ska utgöra tak över kaffemiljön, ifall regnet blir för ihärdigt.

Just regnet hade gjort arrangörerna lite oroliga för att många skulle dra sig för att åka till tjärnen.

– Marken är dessutom ganska vattensjuk av allt regn. Sedan kan lågtrycket under lördagsmorgonen göra att den utplacerade fisken blir lite slö och inte är intresserade av att bli fångst, befarar Jonas Rexefjord.

Rolf Brus sitter beredd med viktbandet och ger tips till en person att kasta till höger om han står på bryggan. Rolf berättar att tjärnen är åtta meter, på sina djupaste ställen, och annars har ett djup på kring fem meter.

Så kommer de efterlängtade ropen om fisk på kroken. Per Olof Mårts drar in sitt spö och Jimmy Wahlberg håller i håven. Inom någon minut får de upp två öringar.

Rolf Brus väger båda och konstaterar att den tyngsta är på 2,16 kilo.

Med tanke jubileumsdagen har arrangörerna sänkt kortpriset till 1992 års nivå då det kostade en femtilapp för att få upp tre fiskar.

Medan Rolf Brus forsätter att berätta om tjärnens förutsättningar med att laxöringar, som sätts ut, hämtas i en egen tank från laxodlingen i Gåsvarv så spricker molnen upp.

Det blir en riktig trivsam dag medan folk, från och till, samlas kring korv och kaffe med festis till barnen i fiskepauserna.