Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskarheden varslar 19

Fiskarhedens Trävaru AB varslar 19 av 120 anställda om uppsägning och sågen övergår från treskift till tvåskift. Orsakerna är flera – den starka kronan, fortsatt trög Europamarknad och förnyad oro i Nordafrika.

Annons

– Marknaden är osäker. Vi har en tid tvingats bygga lager, och det kan vi förstås inte fortsätta med. Förhoppningsvis ska det lossna snart, men vi måste också förbereda på oss att det kan ta ett tag. Det gäller att stämma i bäcken, säger vd Olle Larsson vid Fiskarheden.

Sågen i Fiskarheden säljer 90 procent av sin produktion på export och 70 procent till olika länder i Nordafrika.

– Den nordafrikanska marknaden, som är vår viktigaste, har inte kommit igång riktigt som den var innan revolutionsvågen. Och nu känns det ostadigt där igen, nya orosmoln har dykt upp, säger Olle Larsson.

– Förhoppningsvis är det kortvarigt så att vi slipper sätta uppsägningarna i verket. Vi har två månaders varseltid.

Även marknaden ute i Europa är trög och det är dåligt med byggnationer, vilket minskar möjligheterna till avsättning. Och bilden i Sverige är densamma.

Den starka svenska kronan är ytterligare ett problem för sågverket.

– Det betyder att vi är utsatt för en tuff konkurrens, främst från Finland som har sina kostnader i euro. För vår del måste råvarukostnaderna komma i nivå med det försäljningspris som vi kan få ut, säger Larsson.

Därmed ser sågverksledningen inga andra möjligheter för dagen än att minska produktionen och vara beredd på att det blir fortsatt tufft läge framöver.

– I det här läget kan vi inte göra så mycket annat än hoppas att det är en kortvarig nedgång som vi hamnat i, och att marknaden snart kan skjuta fart igen, säger Olle Larsson.

Fem personer som varit provanställda tvingas också lämna sina jobb när sågen går från treskift till tvåskift.

– För att kunna fortsätta konkurrera och hänga med på den internationella marknaden så måste vi sänka våra kostnader. Vi rustar för att vara med då marknaden tar fart igen och det gör den säkert förr eller senare.

Fiskarheden har på senare år visat en god lönsamhet, men nu går det tyngre.