Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fira trafikantvecka varje vecka

I Falun kördes en bil i genomsnitt 12 140 km i fjol. Det är en minskning på 2,7 procent på ett enda år, enligt Trafikanalys. Borlänges minskning var ännu snabbare, 2,9 procent, till 11 130 km per bil och år. I 283 av 290 kommuner minskade körsträckan, och den har nu minskat tre år i rad. Vi ser ett trendbrott, positivt för miljön och klimatet, folkhälsan och plånboken.

Trafikantveckan den 16-22 september har temat "På väg åt rätt håll", med fokus på hållbar rörlighet i städer. Veckan bjuder på tävlingar i löjligaste bilresan, provkörningar av elcyklar och simulatorer som lär ut sparsam körning. Men det är att falla tillbaks i gamla vanor, och därför är det viktigt att trafikantveckan inte är en isolerad händelse, utan en återkommande höjdpunkt i ett ständigt pågående arbete.

Vi utmanar kommunerna att slå fast att biltrafiken ska minska med 20 procent till år 2020, 300 kilometer mindre per bil och år. Minskningen ska ske samtidigt som vi får effektivare fordon och byter från fossila till förnybara drivmedel, det är denna kombination som gör att vi kan nå klimatmålen och samtidigt minska hushållens transportkostnader.

Många tar slentrianmässigt bilen när bilnycklarna bränner i fickan. Därför måste det bli lättare att ha tillgång till bil utan att äga bil. Senast 2015 bör det finnas en bilpool öppen för allmänheten i varje kommun, till exempel kopplad till bostads- och energibolag, med kommunens egna miljöbilar som en del av bilpoolsparken.

Kollektivtrafiken har förstås en viktig roll, och här önskar vi en tydligare inriktning på vanebilisten, som troligen är mer intresserad av ökad bekvämlighet och högre turtäthet än en ensidig satsning på lägre priser.

Cykeln är det fordonsslag som tar minst plats, samtidigt som den som regelbundet cyklar löper mycket mindre risk att drabbas av övervikt och hjärtproblem. Därför är det bekymmersamt att bara var tredje kommun i Sverige har en skriftlig cykelstrategi och endast var tionde kommun följer upp cykelarbetet årligen.

Distansarbete blir allt lättare i takt med att datorer blir kraftfullare och uppkopplingar snabbare. Den som jobbar hemma en dag i veckan minskar sina arbetsresor med 20 procent och upplever troligen en högre livskvalitet. Därför bör alla kommuner stimulera distansarbete och ha det som ett självklart erbjudande till alla personalgrupper där så är möjligt.

Vi utmanar kommunen att bli världsbäst på minskat bilberoende, för klimatet och miljön, folkhälsan och ekonomin. Kom igen, anta utmaningen!

Christian Juul

representerar Cykelfrämjandet

Jakob Lagercrantz

representerar Gröna Bilister

Sara-Linnéa Östervall

är representant för Föreningen Sveriges Regionala Energikontor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel