Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallinsällskapet på Bergslagsresa

/

Några gånger om året gör Wallinsällskapet i Stora-Tuna resor runt om i landet, syftande till att dels sprida kunskap om psalmdiktaren Johan Olof Wallin, dels besöka platser där Wallin verkat under sitt liv.

Annons

Sommarens resa är just avslutad. Den gick till bergslagsorterna Grythyttan och Stadra.

De 37 resedelatagarna åkte först till Grythyttan där sällskapet övervarande högmässan i den intagande kyrkobyggnaden från 1600-talet. Kyrkoherde Lars Göran Lannegård, prästvigd i Stora-Tuna och med sin första tjänst som präst i Älvdalen, tog emot och ledde gudstjänsten.

Som avslutning fick Wallinsamfundets ordförande Mona Engberg tillfälle att berätta om Johan Olof Wallin och hans spännande livsverk och koppling också till Bergslagen.

Resan fortsatte till Stadra teater i Gyttorp, där föreställningen ”Flickan i frack” spelades inför en fullsatt salong. Pjäsen var en nyskriven text av Agneta Pleijel, fritt efter Hjalmar Bergmans roman.

I slutet av 1700-talet var Johan Olof Wallin informator på Stadra gård med ansvar för de tre barnen på det anrika bruket. År 1999 framförde teatersällskapet ett spel om Wallins liv och det blev förstås en intressant upplevelse för resesällskapet från Dalarna att nu få besöka den välbevarade gården och dess vackra omgivningar.

Mer läsning

Annons