Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tema Inlandsbanan i Dådrans kapell

/
  • Larz-Börjes drog fullt hus i Dådrans kapell  när den bjöd på en järnvägsdoftande konsert den 30 juni. Gruppen består av fr v Carl Jönsson, Lars Pettersson, Walters Börje och Mats Olén.

Dådrans kapell blev så gott som fullsatt på lördagskvällen när ”Larz-Börjes” höll sin årliga konsert där.

Annons

Den var den elfte konserten i ordningen med Larz-Börjes. Dessa musikstunder har haft olika temata och rubriker genom åren, denna gång ”40 år på Inlandsbanan” beroende på att en av musikerna, Lars Pettersson har åkt Inlandsbanan 40 år i år.

Gruppen består av Lars Pettersson (konduktör), Mats Olén (stins), Walters Börje (lokförare) och Carl Jönsson (rallare). Lars har sedan många år ett entusiastiskt tågintresse och berättade utförligt om inlandsbanans sträckningar och årtal då de byggdes. Resan för kvällen blev Sveg/Östersund till Gällivare. Musik och sång framfördes som anknöt till de olika hållplatserna.

För att hedra Östersund sjöngs unisont ”Jämtlandssången” innan det bar av till Hammerdal. Carl sjöng skillingtrycket ”Rallarvisan” som handlade om Inlandsbanans bygge. ”Kyrkväktarvalsen” blev Rossöns exempel och i ”Kristina från Vilhelmina” sjöng åhörarna med i glädje och geist. Applåderna visade åhörarnas uppskattning efter varje låt.

Lars berättade sakligt och äkta om de olika hållplatsernas utformning och arkitektur. Den humorfyllda sången om Piteälva sjöngs, som berättar fyndigt om att det inte behövs några myndigheter där. I Jokkmokk blev ”Rallarsving” av Jokkmokks Jokke ett bra exempel liksom Gällivarevisan på kommande station. Carl Johan Rudman höll en aftonbön med några ord från söndagens evangelietext.

Den pampiga psalmen ”Fädernas kyrka” sjöngs och flera av besökarna kände den som sin bröllopspsalm. Dådran har även fått en nationalsång tack vare Lars Pettersson ”Dådran, kära Dådran”. Kyrkvärden Lars-Erik Larzon tackade alla och gav några pålysningar för kommande gudstjänster. Det blev ingen längre samvaro efteråt på kyrkbacken i sommarvärmen, då knottens iver hindrade de avgående resenärerna från detta på ”Dådrans Station”.

Mer läsning

Annons