Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Tuna-Säter på strutsbesök

/
  • Guiden Martin visar strutsfarmen för intresserade deltagare från SPF Tuna-Säter.

SPF Tuna-Säter har gjort ett besök vid en strutsfarm utan för Borlänge.

Annons

Trots att det blev regnigt och grått hade 19 seniorer en trevlig eftermiddag vid strutsfarmen. Man började med kaffe och en god strutssmörgås. Efter fikat strosade man runt och kollade vad butiken hade att erbjuda.

Sedan var det dags för en guidad tur där Martin med inlevelse berättade om familjeföretaget. Ha sa med ett leende på läpparna att han inte kom med storken utan med strutsarna, eftersom han föddes 1994 samtidigt som strutsarna kom.

Det hela började alltså 1994 då verksamheten byttes från 28 mjölkkor till att prova på strutsuppfödning. På en resa några år tidigare hade de fått veta att man kunde ha strutsar utomhus trots snöstorm och de tyckte därför att det kunde vara värt ett försök. De utökade senare med att bygga butik och restaurang och i dag finns även ett ölbryggeri på gården.

Martin berättade att det föddes upp cirka 120 kycklingar per säsong och i dag finns ungefär 180 djur på gården. En del är utvalda till avelsdjur och en del är köttdjur. Det mesta på strutsen tas till vara, som köttet, skinnet, fjädrarna och fettet. En strutskyckling väger cirka 700 gram när den föds och växer under sitt första år till en tvåmetersfågel. Snabb är den också, topphastighet 60–70 km i timmen.

Tyvärr hade vi inte möjlighet att titta på bryggeriet men Martin berättade att de framställs sju sorters öl där. Det var ett gäng nöjda och glada pensionärer som begav sig hemåt. Många hade påsar med godsaker i med sig därifrån.

Birgitta Thurin

Mer läsning

Annons