Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Leksand på utflykt till Älgberget

/
  • SPF i Leksand har besök Älgberget där man guidades av Sven Olle Axelsson.

19 stycken medlemmar från SPF i Leksand har besökt Älgberget i västra Leksand.

Annons

Gruppen möttes av Sven Olle Axelsson från Dala Floda som imponerade med sina kunskaper. Han berättade ingående om Älgbergets historia och betydelse under andra världskriget. Som mest vistades 1200 personer/soldater där.

Där fanns bostäder, sjukstuga och tandläkare och allt som behövdes. Imponerande. Älgberget har också efter kriget använts som fångvårdsanstalt. Det var nog ingen risk för rymning, eftersom det är beläget mitt ute i ingenting.

En person som hade stor betydelse för områdets utveckling var Bäck Daniel. Han såg bland annat till att väg byggdes till Älgberget och satsade personligen mycket pengar i både vägbygget och området. Tyvärr finns ingenting kvar av hela denna anläggning. Skogen har tagit över totalt. Hur tänkte våra politiker där? Tänk alla utländska turister som numera söker sig till Sveriges orörda natur. Här hade de verkligen kunnat leva friluftsliv långt ut i vildmarken.

SPF Leksand tackade Sven Olle för hans guidning och återvände till Leksand med många tankar och massor av nyfunnen fakta om Älgberget.

Mer läsning

Annons