Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridderligheten lever i Mockfjärd

/

Mockfjärds församling har sedan 1998 haft riddarskola. Den är avsedd främst för barn som går i årskurs 4.
Idén med riddarskolan är att den inte är konfessionell d.v.s. den passar för alla oberoende deras religiösa tillhörighet.

Annons

I riddarskolan ges djäknar etisk undervisning både i teoretisk och i praktisk form. Riddarskolans motto är: ”Med kunskap, mod och insikt - för sanning, frihet och rättvisa”.

Under ett läsår kämpar djäknarna tillsammans med riddarskolans väpnare för att erövra fem stenar. Varje sten symboliserar olika goda riddaregenskaper. Första stenen är tålamodets sten. Därefter övas djäknarnas färdigheter i ärlighet, vänskap, tjänstvillighet och trofasthet. Varje sten både presenteras och delas ut genom ledsagaren i hemliga riddarsal i kyrkans katakomber. Även ett riddarläger ingår i programmet.

När djäknar övar sina praktiska färdigheter i tjänstvillighet, kommer de att sälja bröd till förmån av kyrkans internationella verksamhet. De bjuder också kaffe med självbakad bulle till syföreningsdamer och numera också besöker Jollen, ett boende för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, båda besök vilka är mycket uppskattade.

Efter att alla stenar är vunna, arrangeras en högtidlig riddardubbning inför närmaste anhöriga i kyrkan med efterföljande gästabud. Innan dubbningen har djäknarna skrivit en riddarlegend och tillverkat en riddarsköld där deras riddarnamn är skrivet.

Mer läsning

Annons