Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressfoto Veronicas val

/
  • Hundar har alltid varit intresserad av hundar. Hennes nuvarande är charmiga, mycket vänliga och av trerasblandning.  Punk-Fia är 2 år och barnbarn till Lira, 8 år.

Med ett stort och tidigt väckt fotointresse blev det också ett enkelt yrkesval för Veronica Larsson Rigtorp. Sitt yrkesval har Veronica aldrig behövt ångra.
–Jag har fått jobba med det jag är intresserad av och det är fortfarande lika roligt, säger Veronica som började arbeta med pressfoto 1979.

Annons

– Då jag gick i nian pryade jag på Borlänge Tidning och var nog redan då inställd på att det var fotograf jag ville bli. Men det blev ändå en drygt årslång parentes då jag gick vårdskolan, fortsätter Veronica.

Det var under yrkesinformation i grundskolan Veronica blev övertalad att satsa på vårdutbildning och efter utbildningen arbete som sjukgymnast. För Veronica som är spruträdd och inte tål att se blod skulle det snart visa sig vara en tveksam utbildning. En utbildning hon bestämde sig för att hoppa av.

I stället sökte och fick Veronica en lärlingsplats hos Borlängefotografen Rune Borgström vars företag servade BT med tjänster på fotosidan. Det var 1979 och Veronica gick från första stund och med stor entusiasm in för sina skiftande arbetsuppgifter.

– Jag kände verkligen att det var detta jag skulle hålla på med, konstaterar Veronica som i sitt arbete varit med och skildrat stort som smått. Möten med spännande människor har varvats med sådant som bränder och tågolyckor.

För Veronica blev det så fortsatta studier, hon läste in gymnasiet, inriktning naturvetenskap och teknik. Hon studerade också grafiks teknologi ett år på högskolan.

Det blev sedan en nio månader lång sejour i Stockholm där Veronica arbetade åt ett företag som producerade kundtidningar, bland annat i form av bilagor åt Svenska Dagbladet och Dagens Industri.

Men nio månader i Stockholm räckte för Veronica som då hon sökte sig hem fick anställning hos Dala Demokraten. Anställningen där blev ungefär lika lång som den hon haft hos BT, cirka 15 år.

Hos DD började Veronica arbeta även som skrivande journalist, de sista åren som familjeredaktör.

Veronica fortsatte arbeta som journalist och fotograf, nu som freelance, under de två år familjen bodde i Kanada. Maken Jens arbetade där åt ett amerikanskt databolag.

– Jag och yngste sonen saknade Borlänge, förklarar Veronica vad som blev familjens beslut att flytta tillbaka till Sverige och den efterlängtade hemstaden.

Kanada och Calgary där de var bosatta under sina kanadensiska år besökte familjen senast under jul och nyårshelgerna. Då för att fira Jens och Veronicas 50-årsdagar med skidåkning och besök hos gamla vänner. Upplysningsvis fyllde Jens på nyårsdagen medan Veronicas födelsedag är den 27 januari.

Hemma i Borlänge hade Veronica den första tiden en del ströjobb. Numera arbetar hon som freelance åt bland andra tidningarna Falun-Borlänge och Annonsbladet i Ludvika.

Sitt fotointresse fortsätter Veronica att odla med utställningar. Människor dokumentärt är de motiv hon helst arbetar med. Veronica arbetar också som fotolärare på Fornby folkhögsklola, nu senast under två år.

– Jag har även kvällskurser i fotodokumentation, berättar Veronica med hundar som ett annat mycket stort intresse. Hon låter gärna besökare i hemmet bekanta sig med de nuvarande fyrfota familjemedlemmarna.

Det är mormor Lira, 8 år och hennes barnbarn Punk- Fia, 2 år. I hundarna möts de tre raserna Lasha apso, Yorkshier terrier och Shi tzu i en mycket charmig och vänlig blandning.

Fotomässiga? Mysiga? Ja, garanterat!

Mer läsning

Annons