Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Ola fick Bergman-stipendium 

/
  • I Ingmar Bergmans filmrum på Fårö arbetade Per-Ola Björklund med manus.

Författaren och riksspelmannen Per-Ola Björklund från Bjursås har under två veckor fått skriva manus i Ingmar Bergmans hus på Fårö.
– Underbart inspirerade att i lugn och ro få arbeta i det som varit den världsberömde regissörens privata hus.

Annons

Per Ola Björklund från Bjursås har beviljats att få komma till stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö och arbeta under två veckor.

Bergmangårdarna ägs numera av norrmannen Hans Gude Gudesen som köpte Ingmar Bergmans samtliga hus på Fårö, genomförde en genomgripande renovering och nu lånar ut till kulturarbetare av olika slag. Idén till detta kommer från Linn Ullmann, författare och även dotter till Ingmar Bergman och Liv Ullman.

Per-Ola Björklunds manusarbete passar väl in i Bergmangårdarnas vision och det är även ett erkännande av hans verk inom litteratur och teater.

– Det är hundratals sökande från hela världen, som vill komma till Bergmangårdarna.. Ingmar byggde huset på 60-talet och skrev många av sina berömda verk där. Det var en särskild känsla att få sitta vid hans skrivbord och arbeta, säger Per-Ola.

– Det var även andra stipendiater som arbetade i Bergmans hus. Jag träffade en filmregissör från Brasilien och vid två tillfällen fick vi stipendiater se film i Ingmar Bergmans bio med plats för 15 personer. Vid ett tillfälle spelade jag för stipendiaterna låtar från Bjursås på fiolen, berättar han.

Vilka manus Per-Ola Björklund arbetar med är dolt i dunkel. Framtiden får visa vad som händer med dessa texter.

Mer läsning

Annons