Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PeO har fotograferat i snart 70 år

/
  • Fotografen och ornitologen PeO Eriksson, Fu utanför Mora, fyller 75 år den 6 januari. Här är han fotograferad i samband med en utställning i Borlänge 2009.
  • Fotografen och ornitologen PeO Eriksson fyller 75 år på fredag, den 6 januari. Här är han fotograferad i samband med en utställning i Borlänge 2009.

PeO Eriksson i Fu fyller 75 år på fredag.
I sitt arbete som fotograf för SSAB har han hunnit med en hel del resande, bland annat två resor till Amerika.

Annons

Per-Olov Eriksson växte upp på en bondgård i Torsång.

Han gick sedan sju år i folkskola i Torsång, varefter han började på Domnarvets industriskola, där han vid avslutningen fick beskedet av rektorn att han skulle få det bästa betyget som någonsin utdelats på skolan.

Av en händelse träffade PeO en fotograf på Domnarvet, nuvarande SSAB. Genom honom kom han till fotoavdelningen där han blev kvar i 40 år.

Genom arbetet blev det mycket resande, både i Europa och Amerika och även till en oljeplattform i Nordsjön.

PeO Eriksson har också ett stort fågelintresse, med hela 75 stycken fågelholkar. Han gillar också fiske och att läsa.

Resultat av sitt intresse för djur, natur och fotografering fick PeO visa upp på en fotoutställning på huvudbiblioteket i Borlänge sommaren 2009.

PeO berättade då att han fotograferat sedan han var i sexårsåldern.

– Det började när jag fick en lådkamera av mamma.

De runt 50 bilderna PeO visade på utställningen upptog mest djur- och naturmotiv. Det var kor på rad, smörblommor, maskrosor och fåglar.

– Här har vi en svanfamilj med sju ungar, det är ovanligt. Jag har följt svanfamiljen som bor i Borlängetrakten och alla ungarna har klarat sig, berättade PeO då, i augusti 2009.

Motiven på hans utställning var mest hämtade från Borlängetrakten, men en hel del kom från Älvdalen där det finns en fäbod som PeO gärna besöker för att fotografera, skrev tidningen i samband med utställningen.

Mer läsning

Annons