Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya pengar till forskning om Parkinsons sjukdom

/
  • Jerker Westin, lärare i datateknik på Högskolan Dalarna, har också en grundutbildning som civilingenjör i molekylär bioteknik.
  • Redan för tio år sedan var Jerker Westin med och tog fram appen som hjälper parkinsonsjuka att diagnosticera sina problem bättre.

Högskolan Dalarna har tidigare varit med och forskat fram tekniska lösningar för parkinsonsjuka.
Nu får de ytterligare forskningsanslag, mycket tack vare forskaren Jerker Westin som har vigt sitt liv till att utveckla hjälpmedel åt människor med Parkinsons sjukdom.

Annons

– Det här jobbet är superstressigt, men jag har Dalarnas bästa jobb. Jag får själv bestämma över det så det blir lite som att vara entreprenör men med mer trygghet. Det kräver mycket men är otroligt roligt, säger Jerker Westin, lärare i datateknik och docent i medicinsk information.

Jerker har rötterna i Orsa, bor i Hedemora och arbetar på Högskolan i Dalarna. Sedan många år har han arbetat med att forska på hur man kan förbättra den individanpassade vården för parkinsonsjuka. Men det hela började egentligen när han tog jobb som IT-konsult.

– Jag flyttade från Dalarna till Uppsala för att studera och doktorerade. I slutet av 90-talet var det lätt att få IT-jobb, så jag tog ett jobb som konsult på ett företag nära min hemtrakter igen. Vi tog fram en patientdagbok som samlade in patientrapporterad info.

Jerker tar fram en apparat som jämfört med dagens nätta apparater ser ut som en tegelsten. Det ironiska är att den egentligen hade en liknande funktion som dagens betydligt mer eleganta tekniska lösningar han arbetar med nu. Det visade sig att det skulle bli Jerkers livsöde.

– Ja sen dess har jag egentligen mer eller mindre sysslat med detta i någon form, säger han.

Så småningom hamnade han på Högskolan och fick en lärartjänst. Redan för tio år sedan var han med och tog fram en app som man kan använda i sin smarta mobiltelefon, där patienten kan utföra olika motoriktester och registrera symptom. Med hjälp av informationen från appen kan man individanpassa vården för parkinsonsjuka.

Under tiden började hans fru studera till musiklärare i Stockholm och flytten till Hedemora fick bli en kompromiss.

– Det höll inte att ha en femåring i Orsa när min fru ska veckopendla till Stockholm också. Men vi bor fortfarande i ett litet torp, fast nu i Hedemora i stället.

Nu ägnar sig Jerker helhjärtat åt ett nytt projekt. En ny forskningsstudie har fått 3,6 miljoner i forskningsanslag och Högskolan och Jerker är återigen med i samarbetet ihop med andra universitet och företag.

– Det här nya projektet handlar om att återkoppla information till patienter och läkare. Det gäller både symptom och medicineringsinformation, berättar Jerker.

Utöver appen kan man också få data från doseringsapparaten patienterna har tillgång till, samt sensorer från ett aktivitetsarmband som mäter grovmotoriken. Man vill kunna samla data på ett ställe. Desto mer data man får in desto noggrannare kan man medicinera.

Till skillnad mot en del andra sjukdomar kan det skilja oerhört mycket i sjukdomens stadier, därför är detaljerad data otroligt viktig.

– Det skiljer en faktor 40 mellan patienter. Det måste ligga precis rätt. I senare stadier av Parkinsons sjukdom är det väldigt viktigt att man har rätt dosering på sina mediciner. Så ju mer data vi får in desto noggrannare kan man medicinera.

Nio personer jobbar med projektet på Högskolan och den nya forskningsstudien kommer att hålla på i tre år och delas upp i olika delmål.

– Vi vill kunna koppla ihop appen med doseringsapparaten och sensorerna. Sen vill vi förbättra patientgränssnittet, och till slut gränssnittet även för läkarna.

Hur viktigt är det med gränssnittet?

– Att skriva in data i appen utan att få något tillbaka är väldigt tråkigt. Det innebär att många kanske låter bli. Man måste locka folk med en liten belöning och tänka på hur man presenterar informationen till användarna, ha motiverande komponenter kanske i form av spel eller frågesport.

Ett av syftena med forskningsstudien är att ta reda på hur bra patienterna kan kontrollera sin sjukdom med hjälp av den information de får via gränssnittet i den smarta telefonen.

Vad har du för egna förhoppningar på den här nya studien?

– Syftet är att få så bra inställning på behandlingen som det går att få, om man har rätt medicinering. Och man vill veta, utifrån den information man får in i det här systemet, kommer man då att bli mera medveten om sin situation och kommer man se några effekter på behandlingen?

För Jerkers del innebär projektet ännu mer arbete, något som han är van vid. Jerker handleder också två doktorander i mikrodata analys, och en stor del av arbetstiden går åt till att söka forskningspengar.

Än så länge så spenderar Jerker den mesta av sin tid på jobbet.

– Jag skulle vilja sjunga i kör och fiska men hinner inte. Men nu ska jag faktiskt ta deltidsledigt från påsk fram till midsommar, så det kanske blir något ändå, säger Jerker.

Mer läsning

Annons