Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar Evalinda en paus i sitt fitnesstävlande

/
  • Fitness-stjärnan Evalinda Aarvaag har inte riktigt samma passform i dag som när hon vann SM- och NM-guld för några år sedan. Men det är en mage hon är mycket belåten med – hon ska bli mamma i februari. Något hon verkligen ser fram emot.

Evalinda Aarvaag är försäljningschef på Manpower i Falun.
Men hon är nog mera känd genom sin hobby – hon tävlar i fitness. Hittills kan hon bland annat stoltsera med två SM-guld och ett nordiskt mästerskap.
I dag stoltserar hon dessutom med en stor mage. I slutet av februari ska hon bli mamma.

Annons

Evalinda, som kommer från Vilhelmina, startade sin idrottskarriär som skidåkare redan i unga år. Hon hette då för tiden Karlsson i efternamn, och elitsatsade i sin sport.

– Och det blev väl något DM-tecken, minns hon. Men när jag blev 18 år började jag satsa mer och mer på styrketräning.

1994 började Evalinda tävla i fitness. Den grenen hon utövade handlade inte bara om att se snygg ut.

– Nej, vi tävlade i olika moment som hinderbana, "chins och dips" och fri uppvisning, som var en kombination av akrobatik, takt och styrka. Det var en tävlingsform som verkligen passade mig.

1995 började tävlandet ge resultat. Evalinda tog sitt första SM-guld.

Evalinda flyttade en hel del med start som 17-åring. Så skilda orter som Umeå, Hälsingborg och Hemavan hade hon i olika omgångar som bostadsadress.

– Jag jobbade bland annat säsong i baren, berättar hon. Något som gjorde att jag också kunde ägna en hel del tid åt att åka skidor.

Ett tag satsade Evalinda på att bli Sveriges första proffs i fitness. Hon tävlade då bland annat i den så kallade Europatouren.

Evalinda bodde då i Stockholm, och när hon under några år tog en paus i tävlandet arbetade hon som personlig tränare.

– Bland annat åt några kändisar, berättar hon, och nämner "Doktor Alban" som ett exempel.

2005 blev det comeback i fitnesstävlandet. Och nu satsade hon på den något lugnare "body fitness"-grenen. En gren som mera påminner om bodyboulding och där man får sin kropp bedömd vid tävlingarna.

– Men ungefär då slog kärleken till, säger Evalinda. Jag träffade Jonas, som bodde i Falun. Han var egen företagare och det var lättare för mig att flytta än för honom. Så vi bosatte oss i Falun.

Något problem med jobb blev det inte. Evalinda fick omgående arbete på Manpower, något som gick bra att kombinera med hennes tävlingsverksamhet.

– Tävlandet ledde bland annat till att jag vann NM 2007, berättar hon.

Under 2008 hade hon tävlingsuppehåll, men kom åter under 2009-10. 2009 blev hon svensk mästarinna och sedan nia på VM. Ifjol vann hon sedan en World Cup-tävling i San José.

– Men nu får jag ta en paus i tävlandet igen, säger Evalinda och putar lite extra med magen. Jag ska ha barn i slutet av februari. Något vi verkligen ser fram mot.

Det betyder inte att Evalinda slutat träna.

– Nej, doktorn säger att det bara är bra att jag tränar och håller mig i form. Men naturligtvis tar jag det lugnare nu, och äter bättre. Jag ser framför allt till att jag får i mig rikligt med frukt och grönsaker.

Fitness är en gren där man trots muskelbyggande får behålla sina kvinnliga former.

– Därför tror jag att det är mycket mindre vanligt att någon använder anabola steroider för att bygga sin kropp inom vår idrott, gissar Evalinda. Visst använder vi kosttillskott och vitaminer och kanske även koffeintabletter i samband med tävlingar, men jag skulle personligen aldrig kunna tänka mig att använda testosteron eller något liknande för att förbättra min kropp. Den vill jag bygga upp på ett normalt sätt - annars får det vara.

Evalinda räknar med att vara med på scenen igen redan under 2012.

– Sedan får vi se om jag ställer upp som senior eller veteran, säger Evalinda och ler lite snett. Efter att jag fyllt 35 får jag ju välja vad jag vill tillhöra. Men troligen blir det seniorklass ett tag till.

Mer läsning

Annons