Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mehmet - en sann entreprenör

/

Från fängelse i Turkiet till ett café i Avesta.
En livsresa Mehmet Kellecioglu gjort.
Nu fyller den prisade entreprenören och företagaren 65 år.

Annons

När Mehmet Kellecioglu levde i Turkiet är det ingen överdrift att säga att han stod på barrikaderna. Som facklig ordförande i turkiska textilarbetareförbundet hade han ofta maktens ögon riktade mot sig och fler än en gång blev han också arresterad som en följd av strejker. Som längst fick Mehmet tillbringa sex månader i fängelse.

Väl ute i friheten valde han att lämna sitt hemland. Det här var vid mitten av 1980-talet och ny destination blev Sverige och Uppsala där Mehmet dels lärde sig svenska, dels utbildade sig till verkstadsmekaniker. Efter något år i verkstadsbranschen i Stockholm blev det istället gatuköksägare och västmanlänning av honom då han 1992 flyttade till Norberg.

Mehmets planer var dock större än så och några år senare startade han och några vänner en grossistfirma som han efter en tid dock sedan sålde sin del i för att i stället börja tillverka servetter och aluminiumfolie. Något som snart visade sig vara en god satsning och 2002 belönades Mehmet också med utmärkelsen "Årets nyföretagare" i Uppsala och året därpå toppade han det med att, tillsammans med ytterligare några, bli "Sveriges bästa nyföretagare".

– Det priset fick jag ta emot ur drottning Silvias hand, har Mehmet berättat i tidigare intervjuer.

Men efter några år gick luften ur såväl företaget som Mehmet själv. Försäljningen minskade och Mehmet blev stressad, sjuk och tvingades till sist se företaget gå i konkurs. Han var därefter sjukskriven i flera år och det var något som inte riktigt passade den aktive Mehmet som efter några år boende i Stockholm nära barnen flyttade till Avesta där han gav sig in i cafébranschen.

2009 köpte han Café City i Avesta, men ganska snart därpå visade sig stressymptomen återigen och Mehmet blev sjuk.

– Jag fick ännu en gång hjärtproblem och då tvingades jag sälja caféet, berättar Mehmet som därefter riktat sitt intresse mot kultur och politik.

Han har på senare år arbetat för Internationella föreningen i Avesta och under åren 1988-92 var han även aktiv inom som ordförande för Turkiska kulturföreningen samt som sekreterare i Turkiska riksförbundet. Under årens lopp har han också varit engagerad i FN-föreningar.

När Mehmet vill koppla av besöker han ofta och gärna det egna och välfyllda biblioteket för att berikas av en god bok.

– Jag läser väldigt mycket. Ett annat intresse jag haft under åren är att samla på mynt och sedlar från olika länder, berättar Mehmet som lär fira sin 65-årsdag med nära och kära.

– Det är ett speciellt tillfälle och ska givetvis firas med hela familjen samlad, avslutar han.

Mer läsning

Annons