Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena valde Falun för snön och skidspåren

/
  • Lena Säfström är informationschef för Falu Kommun. Hon gillar sitt jobb och trivs i Falun. Även om staden i hennes hjärta egentligen heter Gävle. Den 14 december fyller hon 50 år.

När Lena Säfström och hennes sambo Micael flyttade till Falun hade de bestämt sig för att det skulle bli en vistelse på maximalt två år. Det är nu tolv år sedan, och paret har inga planer på att byta bostadsort. – Vi trivs bra här i Falun, säger Lena, som i dag arbetar som informationschef för Falu Kommun. Vi var på väg till Karlstad ett tag, men vi satte oss ner och satte plus och minus på städerna – och då vann Falun klart. Mest avgörande var nog vintrarna och närheten till fina skidbackar och skidspår ...

Annons

Lena Säfström är genom sitt arbete som informationschef för Falu kommun ett av de främsta ansiktena utåt för Falun.

Men samtidigt har hon en bekännelse att göra:

– Staden i mitt hjärta är egentligen Gävle, säger hon.

Lena växte upp i Strömsbro, och naturligtvis heter hockeylaget hon håller på Brynäs IF.

Trots att hon under åren bott på många ställen är det när hon kommer till Gävle som hjärtat klappar lite extra.

– Det är där jag är född och uppväxt, och det har naturligtvis satt sina spår, menar hon.

Lena började jobba redan efter nian då hon fick jobb som receptionist på Scandic Hotell i Gävle.

– Men jag har provat många yrken, säger hon, och nämner bland annat insatser som vårdbiträde i Gävle, jobb på kopplingscentral hos Telia, jobb hos Riksbyggen i Gävle och hos en köksfirma.

– Jag har faktiskt aldrig varit arbetslös, säger hon. Jag tycker det har varit roligt att prova olika yrken och få erfarenhet från olika branscher.

Två år har hon också tillbringat utomlands.

1980 jobbade hon på kibbutz i Israel och 1990 var hon stewardess på ett av världens lyxigaste kryssningsfartyg – Crystal Harmony.

– Att bli sjöman var min barndomsdröm, avslöjar Lena, som faktiskt även har skepparexamen. Så när jag fick chansen tog jag den. Det gjorde att jag fick se en hel del av världen. Vi följde värmen och de större aktiviteterna.

Bland det hon fick uppleva var OS i Barcelona.

– Jag fick bland annat se Sverige ta OS-medalj i handboll, säger hon.

Ett tag jobbade hon också på Arbetarbladet i Gävle. Något som blev hennes första inblick i informatörsyrket. Där jobbade hon som scanneroperatör.

Livet tog en stor vändning för Lena nyårsafton 1993. Vid nyårsfirandet på CH (Central Hotell) i Gävle, träffade hon en värmlänning som heter Micael.

– Ett halvår senare flyttade vi till Karlstad, och där började jag studera på Karlstads Universitet. Jag läste media- och kommunikationsvetenskap.

Sommarlovet 1995 blev hon mamma.

Efter sin examen jobbade hon ett tag på länsarbetsnämnden i Karlstad, där hon bland annat hade till uppgift att utreda arbetspendlingen till Norge.

– Men 1999 blev både jag och Micael erbjudna jobb på Stora Enso, Grycksbo, berättar Lena. Jag som informatör och min sambo som underhållschef. Vi funderade ett tag och tackade sedan ja. Men vår tanke var att det skulle bli maximalt två år.

Det är nu tolv år sedan de kom till Falun. Och här bor de fortfarande. Även om Micael numera arbetar i Sandviken och arbetspendlar.

Men Lena har ett desto mera Falucentrerat jobb – som informationschef för Falu Kommun.

– Dessutom har vi många fritidsintressen här, säger hon. Jag var skidinstruktör åt Friluftsfrämjandet under min tid i Gävle, och jag gillar att åka skidor både utför och på längden. Dessutom är min dotter Louise aktiv som simmerska i Falu SS och ägnar sig också åt musik. Hon spelar klarinett, och det har gjort att jag engagerat mig som förälder både i simklubben och inom musiken. Så jag har inga fritidsproblem.

Födelsedagen firar Lena med först arbetskamraterna och sedan familjen.

– Men längre fram i vinter tänker jag ställa till med en större fest, lovar Lena. Sedan planerar vi också en resa till värmen och äventyret i Afrika. Om det blir Tanzania eller Sydafrika – det får vi se när vi bestämt oss...

Mer läsning

Annons