Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstföredrag på schemat vid RPG-möte

/
  • Rune Forslin, Jan-Olov Olsson, Alf Andersson och Nisse Norén deltog i RPG:s senaste möte.

Vid RPG:s senaste möte bjöds ett föredrag om konstnären Eva Spångberg samt sång av Rune Forslin.

Annons

Bruno Sollerman hälsade välkommen till konstföredrag. Åhörarna skulle nu få höra Nisse Norén berätta om träkonstnären Eva Spångberg. Träffen började med Sång av Rune Forslin. Jan-Olov Olsson spelade piano och Alf Andersson saxofon.

Eva Spångberg föddes i Gimo i Uppland, men flyttade till Gävle med sina föräldrar. Fadern var ekonom och modern kartriterska. Eva gick folkskola och gymnasium i Gävle. Hennes studentexamen blev godkänd i efterhand p g a trassel med en uppsats.

Eva funderade på att bli lärare eller sjuksköterska, men kände, trots att hon fick barnförlamning i höger hand, att det var trä hon ville arbeta med. Hon tog en teologisk examen, lärde sig träsnideriets grunder i Tyskland och fick beställningar på krucifix och annat som passar i kyrkor och andaktsrum.

I sin ateljé i Småland snidade hon sina figurer. Åsnor tyckte hon mycket om och gjorde sådana med ett kors på ryggen. Många besökte hennes ateljé under årens lopp. Hon finns representerad i över 500 kyrkor och missionshus, även domkyrkor.

Många intresserade hade sökt sig till pingstkyrkan för att höra om denna speciella konstnär och samtalen fortsatte vid kaffeborden. Alla medverkande tackades med blommor.

Maisie Edman Hollman

Mer läsning

Annons