Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John hade en dröm som gick i uppfyllelse

/

John Wennerholm har alltid haft en dröm om egna odlingar.
När han återvände till Dalarna i slutet av 50-talet blev det först till Rättvik, men redan i början av 60-talet köpte han en Laknäsgård med jord och skog.
John var då lärare på Rättviks lantbruksskola, och när pensionen närmade sig flyttade han och hustrun till gården. Där fick John ägna sig åt de odlingar han så länge drömt om.

Annons

John Wennerholm föddes på Käringberget i Leksands Noret.

Redan tidigt var han intresserad av odling, konstnärligt utövande och att förevisa och berätta. Dessa tre vägar förde vidare och har kommit att prägla hans liv och gärning.

– Egentligen ville jag bli bonde i Norrland, säger han. Jag drogs dit för där fick man kämpa mot naturen för att odla.

Med tiden kom han underfund med att jordbrukaryrket nog inte passade honom, och valde i stället läraryrket.

Efter realexamen i Leksand följde så småningom studentexamen på Hvilan utanför Lund. Valet av denna långväga studieort berodde på beslutet att fortsätta studera till agronom vid lantbrukshögskolan Ultuna i Uppsala.

Till Norrland kom han i alla fall, men då som färdig agronom och lärare. Han jobbade först på Vindelns lantmannaskola i Västerbotten och kom sedan till Grans lantmannaskola i Norrbotten.

– Jag pendlade mellan norr och söder, för sedan var jag lärare i Hammenhög och Hörby, eftersom jag ville lära känna både det norrländska och det skånska jordbruket, berättar han.

1958 återvände John till hembygden och blev lärare på Rättviks lantbruksskola.

Drömmen om egna odlingar fanns dock kvar, och John köpte då en Laknäsgård med jord och skog. Dit flyttade han och hustrun lagom till pensioneringen.

Nu var tiden mogen för att odla tidigare intressen som legat i träda, liksom att låta intresset för hembygden gro.

Tillsammans med några Laknäsbor startades en bycirkel, där man tillsammans skrev boken "Laknäs by i Leksands socken". Och i Laknäs bystuga hänger en stor målning, där livet i Laknäs "förr i tiden" gestaltas, bland annat genom Laknäsflottan med ångbåt och tegelpråmar. Målningen är signerad John Wennerholm.

Genom Johns författarskap, försorg och forskning har även böckerna "Ordbok över Leksandsmål", "Spegel Annas historier" och "Käringberget" kommit till, samtliga med illustrationer av författaren.

Den tredje vägen återstår;

– Jag var nyfiken på 20-talets öppna bilar, berättar han. Jag ställde mig på trappsteget och räknade hur många knappar det fanns. Sedan visade jag turisterna vägen till pensionat "Villa Berghyddan", där de skulle övernatta.

– Hemma på Berghyddan hade vi konstutställning och där guidade jag redan som sex-sju-åring. Jag lärde mig av pappa.

Kanske var det början på den lärargärning, som senare följdes av guidade byvandringar med både historiska och botaniska inslag.

Nu på ålderns höst har John Wennerholm återvänt till Leksand och Noret. Berätta kan han fortfarande, även om minnet ibland tryter.

Själv lyssnar han gärna på radio och då helst på musik.

– "Klassisk förmiddag" är en ljuspunkt, slår han fast.

Mer läsning

Annons