Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan har hjärtat i scoutrörelsen

/
  • Strax före jul är Johan Westberg född. Den 22 december firar Trafikverkets infrastrukturförvaltare inom kommunikation och telefoni sin femtionde födelsedag - något han firar med Öppet Hus hemma på Bergalid.

Johan Westberg blev en gång i tiden vargunge i scoutkåren Gustav Vasa Bredäng i Stockholm.
Trots många andra engagemang genom åren, har Johan sedan levt upp till devisen "En gång scout – alltid scout".
I dag är han ordförande för Järlindens scoutkår, som med hundratalet medlemmar är Dalarnas näst största scoutkår.
– Det känns som en återbetalning för allt ideellt arbete genom åren, säger Johan.

Annons

Johan Westberg är född i Stockholm. Men uppväxten har faktiskt delats mellan Stockholm och Säljesta i Hälsingland.

– Mina föräldrar skaffade en gård i Säljesta utanför Järvsö. Där tillbringade vi helger och lov, berättar Johan.

Säljesta har också satt sina spår i Johans liv. Det var där han som 16-åring första gången träffade Ljusdalstjejen Susanna, som 15 år senare blev hans hustru. Och det var i Säljesta han fick intresset för älgjakt. Han är fortfarande aktiv i jaktlaget i Säljesta.

Tidigt blev Johan engagerad i scoutrörelsen, genom att bli vargunge. Men scouterna var inte hans enda intresse som ung.

– Jag ägnade mycket tid åt fäktning, berättar han. Jag fick träna under den duktiga fäktmästaren Béla Rerrich i Djurgårdens IF.

Det var genom fäktningen han fick sin första kontakt med Falun.

– Tre gånger hade vi träningsläger i Falun. Första gången var julen 1980, då vi hade ett läger på I 13 över jul och nyår. Jag minns fortfarande när vi firade nyårsafton på restaurang Kullen.

Värnplikten gjorde Johan på LV7 i Luleå, uppföljt med kadettskolan i Göteborg, där han blev fänrik efter fullföljd utbildning.

Civilt utbildade sig Johan på IHM (Institutet för Högre Marknadsföringsutbildning) i Stockholm, samtidigt som han jobbade på dåvarande Televerket.

Johan kom också att jobba på Telia Sonera, där han arbetade som account manager.

– Men när vi fick vår dotter, började vi fundera på om Stockholm var rätt ställe för ett barn att växa upp, berättar Johan. Jag talade med Telias ledning, och lade sedan in intresseanmälan om fem orter jag hellre skulle vilja jobba på.

Det tog inte lång tid innan Johan 1996 fick beskedet om att han fått en tjänst i Falun.

– Vi annonserade efter villa i Falun, och fick ett napp i Krondiket. Dit flyttade vi till en början, men när familjen växte blev huset för litet.

Johans tanke var då att man skulle försöka hitta ett stort hus på landet. Men hustru Susanna ville annat.

– Hon tyckte att det vore bättre att vi flyttade till närheten av Lugnet. Vi hade ju startat en miniorscoutavdelning i Järlindens scoutkår och dessutom sysslade våra barn med idrott. Därför borde vi se till att bo så nära Lugnet att det underlättade transporter. Det var kloka råd av min hustru, och det tog vi fasta på.

I dag bor de därför i Bergalid, med gångavstånd till Lugnet. Med söner som sysslar med ishockey, innebandy och fotboll är det välbetänkt, och när Johan själv dessutom gillar både längdskidor och utförsåkning, har även han nära till sin träning.

Johan har faktiskt åkt ett Vasalopp.

– Det var elaka vänner som gav mig en start i 30-årspresent, säger han. Men jag har dessutom åkt ett antal Stafettvasor för Telia.

I dag jobbar Johan inte längre på Telia. Deras verksamhet i Falun är nedlagd. Bland de uppgifter Johan hade fram till 2008, var att som seniorprojektledare hålla kontakterna med Banverket och Vägverket.

– Och nu har jag bytt sida, säger Johan. Numera jobbar jag med kommunikation och telefoni på Trafikverket.

50-årsdagen firar han med Öppet Hus hemma på Bergalid.

Mer läsning

Annons