Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens fartfyllda hobby

/
  • Att köra enduro är den fatfyllda hobby Jens Rigtorp valt.
  • Födelsedagen kommer Jens Rigtorp att ägna åt skidåkning tillsammans med familjen.

–Ett roligt sätt att lura sig själva att motionera. Köra enduro är ett intresse med favoritstatus för Jens Rigtorp. Han behöver inte heller någon längre betänketid för att beskriva sin fartfyllda hobby. Till vardags är det datasystem inom transport och logistik Jens arbetar med.

Annons

–Jag var faktiskt förstfödd i Stockholms län, det var i varje fall vad tidningarna uppgav, berättar Jens om sin ankomst till världen och Stockholm för i dagarna femtio år sedan.

Att mamma var från Mora hade några år senare stor betydelse för familjens beslut lämna huvudstaden och flytta till Dalarna. Det blev en flytt till Falun, senare till Gagnef och Borlänge.

Jens konstaterar om sig själv att han är en utpräglad tekniker som fick sin gymnasieutbildning på Soltorgsgymnasiet. En utbildning inom det teknikområde Jens alltid upplevts om spännande.

Med inriktning avancerade datasystem har Jens tidigare arbetat som egen företagare i drygt tio år. Som anställd i ett amerikanskt databolag flyttade Jens till Kanada. Övriga familjen, hustru Veronica, journalist och fotograf samt sönerna Johan och Niklas, flyttade efter för vad som skulle bli två och et halvt år i Kanada där ett stort hus hyrts i Calgary.

–Det handlar om att definiera hur ett datasystem ska fungera, att skissa på detta, förklarar Jens sitt yrke och titeln systemarkitekt.

I dag och åtminstone i teorin, arbetar Jens hemifrån varannan vecka och annars ofta i Göteborg. Det gör han på det amerikanska bolagets kontor i vad som kallats rikets andra stad. Jens som tidigare reste mycket i tjänsten har numera främst Göteborg som resmål.

Även om han själv föredrar utförsåkning så har Jens alltid varit intresserad av det mesta inom skidsporten. Kanske särskilt fascinerad har han varit av Vasaloppet.

Jens har varit med och byggt upp resultathanteringssystemet för Vasaloppet och har under 25 år ingått i ett större datagäng som hållit koll på de tusentals löpare som kört de olika loppen.

–En rolig greja, annorlunda mot vad jag brukar arbeta med, säger Jens om arbetet med inhämtning av åtskilliga tusen löpares resultat. Ett arbete som under åren i Kanada fjärstyrdes därifrån. På cirka tvåtusen mils avstånd från det legendariska skidloppet i Dalarna.

Vasaloppet 2012 är i övrigt första året på 25 år som Jens inte deltar i arbetet med att hämta in och hantera den stora mängden resultat.

Om att köra enduro, vad som blivit något av en favoritsysselsättning, kan Jens berätta att han åkte motorcross som yngre. Då tillsammans med lillebror. Efter många års uppehåll och efter flytten hem från Kanada kom Jens med i ett gäng mogna enduro entusiaster. Ett gäng där snittåldern är 45 till 55 år.

–Tävlingar kör vi inte, det är motionskörning vi håller på med. Vi försöker köra en gång i veckan då det är sommar, men vi kör även vintertid, förklarar Jens som får såväl motion som avkoppling då han tar sig fram i terrängen på sin endurocykel, en 450 kubikare av fabrikat Husqvarna.

På fritiden har även curling, som Jens började spela i Kanada, blivit ett stort intresse. Jens spelar nu i ett curlinglag i Borlänge. Skidor, gärna utförsåkning, är ett intresse Jens har gemensamt med övriga familjen. .Födelsedagen kommer också att ägnas åt just skidåkning.

– Jag var också en hyfsat aktiv fotograf en gång i tiden, berättar Jens som nu i stället ägnar betydligt mer tid åt att köra enduro.

Mer läsning

Annons