Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingmarsspelen med en skådis i hästväg

/
  • SPF Falun har besökt Nås där man sett ¨årets upplaga av klassiska Ingmarsspelen.
  • Hästen Rebell är en av Ingmarsspelens verkliga veteraner då han deltagit i spelet i 22 av sina 27 levnadsår.

De var 37 män, kvinnor och barn på väg från Nås till Jerusalem. Året är 1896 och Hellgums församling ska utvandra.
Från SPF Seniorerna i Falun kom nyligen 21 män och kvinnor till Nås för att se och höra berättelsen om Ingmarssönerna.

Annons

Solen sken från en klarblå himmel och ingen behövde hyra filt eller regnponcho, däremot togs de solskydd som delades ut tacksamt emot.

Spelet kan börja. Publiken får möta tre skådisar som är något i hästväg. Rebell har varit med längst, han är 27 år ung och har varit med i 22 år. Rebell är allas kelgris och inte behöver han regi, han verkar kunna både text och musik och vet precis vart och när han ska gå.

Ingmarsspelen har spelats varje sommar sedan 1959 i autentisk miljö på stranden av Västerdalälven. Det är en dramatisering av Selma Lagerlöfs bok ”Jerusalem i Dalarne” som kom 1901. Boken har filmats flera gånger och i slutet på 1950-talet dramatiserar Rune Lindström texten till pjäsen ”Ingmarsspelen”.

”Äventyren och dramatiken i Selma Lagerlöfs berömda skildring då 37 Nåsbor under påtryckning av en karismatisk väckelsepredikant bestämmer sig för att lämna allt och utvandra till Jerusalem har resulterat i en mer än 50-årig sommarteater i Nås” kan man läsa i programmet.

Och Ingmarsspelen framförs på den plats där de verkliga händelserna ägde rum i slutet av 1800-talet. Och kärlekshistorien mellan Gertrud och Ingmar Ingmarsson får inget lyckligt slut, han avstår sin stora kärlek för att kunna ta över Ingmarsgården.

Två timmar bygdespel, men för SPF-seniorerna innehöll dagen så mycket mer, såväl en god lunch som ett besök i den lilla, lilla hemslöjdsbutiken. En fantastisk dag tyckte alla som var med.

Mer läsning

Annons