Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtsvikt lockade till publikrekord

/
  • Tre medicinska förläsare och många åhörare fanns på plats när Hjärt- och Lungföreningen i Borlänge höll möte på temat hjärtsvikt.

Aldrig tidigare har så många medlemmar, 140 personer, kommit till ett HjärtLung Borlänges månadsmöte som den 12 oktober.

Annons

Temat för dagen var hjärtsvikt och kardiologen och överläkaren Ferhard C Sulaiman, sviktsjuksköterskan Lars Karlsson och sjukgymnasten Lovisa Wahlén från kardiologen i Falun informerade om vår tids stora folksjukdom.

Ferhard C Sulaiman berättade att hjärtsvikt innebär att hjärtat har nedsatt pumpförmåga och att det är en sjukdom som 2-3 procent av befolkningen har diagnos för. Sjukdomen stiger med ökande ålder och många lever med diagnosen utan att veta om det.

Sjukdomen, som det finns två typer av, är svår att hitta och fastställa och läkarna behandlar symptomen på hjärtsvikt. Sulaiman berättade även om mekanismen bakom och behandlingen av hjärtsvikt.

Lars Karlsson berättade att den bakomliggande orsaken av de som insjuknar till 80 procent är hjärtinfarkt och eller högt blodtryck. Han berättade vidare om symptomen på hjärtsvikt, om yrsel, knep för att lindra muntorrhet och törst, trötthet och sömn, att det är viktigt att äta och äta ofta och om symptom på försämring av sjukdomen.

Lovisa Wahlén berättade om vikten av träning på olika nivåer, rekommenderad dos av träning och varför det är så viktigt. En i publiken frågade om sittgympa var något att ägna sig åt. Hon har ordnat sittgympa för 18 granntanter där hon bor och medelåldern är 82 år.

Lovisa svarade att det är en bra form av träning och publiken applåderade initiativet. Den bästa vården är dock egenvård genom att lyssna på sin egen kropp. Mötet avslutades med underhållning av Gatumusikanterna Gösta Gatu, Sune Nygren och Sven-Erik Borg.

Vid mötet noterades också att man nu är inne i donationsveckan och att föreningen finns på Kupolen 15 oktober, kl 11-15.

Elisabeth Munther

Mer läsning

Annons