Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Wasa tog SPF till Hildasholm

/

42 personer från SPF Falun var på lunchkryssning på Siljan med m/s Gustaf Wasa och besökte Hildasholm.

Annons

Dagen började med en guidad visning på Axel Munthes Hildasholm. I tre grupper vandrade vi runt i huset tillsammans med duktiga guider. Stengården (senare Hildasholm) uppfördes under åren 1910-1911 av läkaren och livmedikus Axel Munthe. Enligt familjetraditionen gav han Stengården i morgongåva till sin engelska hustru Hilda, född Pennington-Mellor. Gården tjänade som sommarhem framförallt åt Hilda och parets två söner Peter och Malcolm. Stengården har efter hennes död 1967 fått namnet Hildasholm.

Axel Munthe byggde Stengården men det var Hilda som anlade trädgårdarna med förebilder från England. Trädgårdarna eller snarare trädgårdsrummen, som de kallas, har namn som bland annat Påfågelsträdgården, Enbusketrädgården och Fontänträdgården. De ligger vackert på båda sidor om själva huset.

Sedan var det dags för lunch. Gustaf Wasa låg vid kajen och väntade för en tvåtimmars lunchkryssning. I strålande sol kunde man nu se Hildasholm tillsammans med Sommarland, Hjortnäs brygga och Tällberg från sjösidan. Som tur var blev det inte sommarens varmaste dag utan istället ett omväxlande molnigt och soligt väder och därmed en mycket behaglig sjötur.

Mer läsning

Annons