Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivillig resursgrupp övade i Avesta

/

Allvar och rolig samvaro har präglat vårens övningar för Avestas Frivilliga Resursgrupp, FRG

Annons

Det har övats på första hjälpen, hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Per Rickman från Civilförsvarsförbundet berättade och instruerade på ett medryckande sätt. Handgreppen övades och många fick ökad puls när hjärtkompressioner tränades. Många frågor fick svar och alla var överens om att fler behöver denna kunskap.

Övning av 30-minutersmetoden hölls vid två tillfällen i räddningstjänstens lokaler. 30-minutersmetoden är ett sätt att snabbt skapa en mottagningsstation för frivilliga som vill anmäla sig i en kris-eller-katastrofsituation. Det är en av de uppgifter som Avesta kommun vill använda FRG till.

Andra uppgifter kan vara service, stabsstöd, sprida kommunkunskap, bistå vid översvämningar och eventuella skogsbränder. När kommunens egna resurser/anställda inte räcker till kan FRG kallas ut. Avestas FRG består av omkring 40 personer som har gått en grundutbildning genom Civilförsvarsförbundet och kommunens säkerhetssamordnare. Ansvariga är Mats Hogby och Lena Sköld som kan ge mer information. Man söker också fler frivilliga.

FRG-grupperna i Dalarnas kommuner samverkar vid behov och under våren har Avesta stått i beredskap för att kunna bistå Falu FRG vid översvämning. Även polisen i Dalarna har ett avtal med FRG för att bistå vid eftersök av försvunna personer. Under vecka 22 som är krisberedskapsvecka i hela Sverige kommer FRG att föra ut information till allmänheten.

Mer läsning

Annons