Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Tommy är det Leksands IF som gäller

/
  • Tommy Olsson i sin verkstad. Här mekar han med sina amerikanare, och här är det dessutom Leksands IF som gäller. Tröjan åker snabbt på när kameran kommer fram, och överallt på väggarna finns Leksandsreklam.

Leksands IF och amerikanare. Det är livet för Tommy Olsson i Hosjö.
– Jag åker på Leksands alla hemmamatcher och klämmer en och annan bortamatch också, säger Tommy, som bekostat en byggplåt i Tegera Arena, tillhör 1919-klubben, är "Leksing tills jag dör" och dessutom äger aktier i Leksands IF för 6000 kronor.
Tre "amerikanare" i garaget står för resterande tid av hans fritidsintressen.

Annons

Att Tommy Olsson blivit ett sådant Leksandsfan är egentligen lite märkligt. Själv var han i yngre år hockeyaktiv i Falu IF. Sedan var han aktiv i Falu HC i många år, bland annat de sista fem-sex åren fram till klubbens nedläggning som A-lagstränare. Men det är inte Faluhockeyn han stöttar utan Leksandshockeyn.

– Men kanske beror det på att mormor och morfar bodde i Laknäs, gissar han själv. Jag tillbringade alla mina sommarlov i Laknäs, och det var nog då mitt intresse för Leksands IF vaknade.

Tommy har stött sitt Leksands IF på alla sätt och vis. Förutom att han är en helhjärtad supporter har han alltså satsat på att köpa en sponsorplåt i Leksands arena, stöder ungdomsverksamheten i 1919-klubben, löst livstids medlemskap i klubben och köpt aktier för 6000 kronor i föreningen.

– Det enda som irriterar mig just nu är att jag aldrig fått se Leksands IF ta hockeyguld, säger han. Jag har en whiskeyflaska stående sedan många år, som jag tänkt öppna när Leksands IF tar guldet. Får se hur många år det tar. Risken är väl att min son får ärva flaskan så småningom...

Som ung hade Tommy funderingar på att göra idrottskarriär på egen hand.

– Jag sparkade fotboll, spelade basket och volleyboll och spelade hockey. Men det var väl bara hockeyn som gick något så när. Jag fick med i Falu IF 1969, och spelade sedan hockey även i Falu HC ett tag.

Han gjorde sedan ett förtjänstfullt inhopp som tränare för Falu HC:s B-lag.

– Efter det ringde "Perra" Norström och undrade om jag inte kunde bli A-lagstränare. Och så blev det. Jag tränade laget fram till 2003 - 2004, då klubben lades ner.

Tommy skaffade sig aldrig någon yrkesutbildning som ung. Han började efter skolan jobba på Svalans cykelfabrik.

– Vi handmonterade cyklar, berättar Tommy. Jag började skruva 1979 och höll på med det i närmare tio år. Sedan hade jag så ont i axlarna, att jag fick söka mig annat jobb.

1988 började han på Scania, men axelproblemen fortsatte, och Tommy försökte andra jobb i stället – som rekonditionerare av begagnade bilar på Philipssons, som vitvarutekniker på Elektroservice och på Dala Kylmekano i Borlänge.

– Sedan blev det Ericsson Cables, men det blev bara två år. De började skära ner på arbetskraften, och jag fick gå. Så jag fick börja på Scania igen.

Tommy har opererat sin onda axel tre gånger.

– Men det blir inget bättre, säger han med en suck. I dag har jag en halv livränta och jobbar som plåtslagare på halvtid hos PH Plåt. Det fungerar bra. De tar mycket hänsyn till mig. Och på sommartid får jag jobba på Strandvägens Marincentrum.

Bilar har annars varit en stor hobby för Tommy. Första amerikanaren köpte han redan 1982, och när han 90-97 bodde i Vika blev det flera "raggaråk".

– I dag har jag tre. En Amc Javelin -74, en Chrysler New Yorker -72 och en Buick Electra custom 225 cab -68. De tar sin tid att vårda dem också - särskilt som jag inte orkar så mycket på grund av min skada.

Ordentliga lokaler har Tommy i varje fall. 2008 fick han tag på en villa med en mindre industrilokal i Hosjö. Det är den han numera har gjort om till garage. Och just nu har han ett intressant projekt på gång.

– Jag ska köra streetrace på Ingarvet, säger han. Jag testade i fjol också, men då hade jag fel däck. Nu är jag rätt utrustad, så nu ska det bli åka av.

Något firande på födelsedagen blir det dock inte. Familjen får uppvakta på söndagen. Men vänner och bekanta får vänta till i april, då Tommy bjuder på försenat kalas. På födelsedagen får ingen störa Tommy.

– Absolut inte, säger han. Då spelar Leksand borta mot Rögle. Då blir det ett paket nykokta kräftor framför TV. Och då vill jag på inga villkor bli störd...

Mer läsning

Annons