Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Droppa in i kyrkan och gift er

/
  • Kyrkoherde Ann-Gerd Jansson, kantor Anita Sundmark och prästen Mats Cedergren bjuder på Alla Hjärtans dag den 14 februari in till drop-in-vigsel i Stora Tuna kyrka.
  • På Skatteverkets hemsida så ser man vilka hinder som finns enligt svensk lag för att få gifta sig. Det handlar bland annat om att bägge parter måste vara 18 år fyllda, att man inte är nära släkt samt att inte sedan tidigare står registrerad som gift eller i partnerskap.

Det närmar sig Alla Hjärtans dag, så varför inte överraska partnern med ett bröllop.
Just den 14 februari erbjuder också Svenska Kyrkan i Borlänge drop-in-vigslar i Stora Tuna kyrka.
– En möjlighet många är tacksamma för att vi erbjuder, förklarar kyrkoherde Ann-Gerd Jansson som på onsdag alltså slår upp kyrkportarna för alla giftassugna.

Annons

För sjätte året i följd genomför Stora Tuna och Torsångs församlingar drop-in-bröllop i Stora Tuna kyrka. Något som av lika självklara som uppenbara skäl är förlagt till Valentindagen den 14 februari, det vill säga Alla Hjärtans dag.

– Vi började med detta 2013 och har sedan fortsatt. Många har också varit väldigt tacksamma att Svenska Kyrkan erbjuder den här möjligheten, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Stora Tuna och Torsångs församlingar.

Premiär året 2013 var det sammanlagt nio par som lät sig vigas och antalet har sedan dess pendlat lite fram och åter. Flest drop-in-vigslar hade man 2014 med sammanlagt tolv stycken och totalt under de fem år man hittills hållit på har 38 par stigit in i äktenskapets trygga hamn på detta sätt.

– Många par har kanske länge gått och tänkt på att de skulle gifta sej, men av olika anledningar har det inte blivit av. Då är drop-in-vigslarna ett enkelt alternativ, menar Ann-Gerd Jansson.

Bland de som hittills valt att drop-in-viga sig är åldersblandningen stor, däremot handlar det oftast om par som känt varandra länge.

– Det flesta som väljer att vigas har levt tillsammans några år. I övrigt är det både unga och lite äldre.

Själva vigselakten sker alltså i Stora Tuna kyrka den 14 februari kl 16-18. Själva ceremonin är enkelt till sin utformning.

– Brudparet får givetvis välja musik och psalmer om de så önskar, men i övrigt följer vi den traditionella ordningen för vigsel. Efter själva ceremoni bjuder kyrkan sedan på kaffe, upplyser Ann-Gerd Jansson.

Det enda krav som ställs på de som på detta sätt vill slå sina livspåsar samman är att de har med sig legitimation samt en giltig hindersprövning. Det sistnämnda kan man ansöka om hos Skatteverket.

På Skatteverkets hemsida så ser man vilka hinder som finns enligt svensk lag för att få gifta sig. Det handlar bland annat om att bägge parter måste vara 18 år fyllda, att man inte är nära släkt samt att inte sedan tidigare står registrerad som gift eller i partnerskap.

Ann-Gerd Jansson hälsar med varm hand alla giftassugna välkomna till Stora Tuna kyrka kommande onsdag.

– Vi ser med glädje fram emot Alla Hjärtans dag och hoppas få dela glädjen med många brudpar som vill vigas. Om man inte vill vara i själva kyrkan så går det också bra att vara i ett mindre rum, då sakristian i Stora Tuna kyrka. Flera har genom åren valt den möjligheten.

Även i Säterbygdens församling genomförs kommande vecka drop-in-vigslar i Gustafs kyrka. Det sker dock lördagen den 17 februari kl 12-18.

Mer läsning

Annons