Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blev furirer för 60 år sedan

/
  • På bilden ser vi fr v Anders Pettersson, Sten Bergman, Reijo Svenn, Erik Lindberg, Harald Jonsson, Sven Andersson, Per-Erik Thunström, Rolf Thunström, Sigvard Jonsson, Rolf Steinbach och Lennart Kjellin. 

För 60 år sedan blev de furirer vid regementet i Falun.
Nu har de gamla militärkamraterna träffats igen.

Annons

Vi tio som började med värnplikt 1955 och som träöffades igen den sista maj i år. På militärt vis intog vi fika vid minnesstenen i Rommehed. Minnesbilderna rann till och samtalen flöt lätt. Män runt 80 må ha krämpor men prata kan dom.

Sommaren 1955 närmare bestämt den 12 juni var det Kamratföreningens årsmöte och Indelta Livkompaniets årsmöte på Rommehed. Vi var med, några iförda uniform och några med vita rockar, för handräckning i kök och mathall.

Någon kom i håg hur de gamla indelta knektarna hade inmönstring i parken. Indelningsverket ersattes ju 1901 av Värnplikten, så knektarna var väl som vi, med hörselskador och andra krämpor och omkring 80 år. Mycket folk var det i park och kring Lushavet där mathall och mäss bjöd god mat och dryck. Mera minnen vädrades vid besöket i Dalregementets museum i norra baracken innan avfärd till regementet i Falun.

Där möttes vi av chefen Dalregementsgruppen överstelöjtnant Mikael Lundin. Han visade oss den halva korridor som är den enda militära förläggningen på det forna regementet. Den råkade vara den där vi började vårt militärliv. Sedan följde en timme om dagens militära begivenheter. Bland annat om, 50 000 soldater i Sverige uppnås 2023, att jämföra med en miljon under kalla krigets 80-tal.

Platsen för genomgången, en lektionsal som byggts som lägenhet, och för vår del var en liten mäss 1956. Vår matsal, nu fint och väl renoverad till restaurant Dalasalen, utspisade oss med god mat och kaffe med kaka. Många historier från förr förgyllde anrättningen.

En rundvandring följde för att se gammalt och nytt, med försök att komma ihåg var skomakeriet låg, bageriet, gamla motorverkstan. Dalregementets museum i Falun gav sedan många återkopplingar till vapen, fordon, sambandsutrustning, kokmateriel, för att inte tala om kläder från 1900-talet. Major Jan-Ola Nyström gav en tillbakablick av sitt liv som militär och inledde på detta vis oss i fortsatt utbyte av minnen och historier.

Några av oss har tjänstgjort på Dalregementet till pensionen, några har gått teknisk väg och några har haft ett helt civilt liv, vilket gav extra liv åt minnesbilder och samtal. Alla var eniga om att träffen 60 år efter var trivsam och lyckad.

Sten Bergman

Mer läsning

Annons