Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger - en glad lax

/
  • Birger Sundberg har under sina 100 levnadsår gjort avtryck inom såväl musiken som inom sakförsäkringsbranschen där han var yrkesaktiv på ett internationellt plan.

Birger Sundberg morsar glatt och brett där han kommer gående i korridoren på servicehuset där han bor. Något som direkt skvallrar om att han är en glad och vital 99-åring som den 3 april fyller 100 år.
– Har man bara kul och är nyfiken så lever man länge, skrattar den laxälskande Birger som har ett ben i försäkringsbranschen och det andra i musikens värld.

Annons

Han bor alltså bor servicehuset i Dala-Floda dit han flyttade från Gagnef efter en stroke för något år sedan. Men egentligen är Birger Stockholmare. Kontakten med Dalarna fick han genom att föräldrarna hade sommarnöje i Tibble utanför Leksand och snart växte Birger in i maskostymen.

– Jag trivdes bra i Dalarna och har alltid gjort, och i vuxen ålder skaffade jag mig själv sommarstuga i Gagnef så på den vägen är det, förklarar Birger som under sina yrkesverksamma år var något av en pionjär inom försäkringsbranschen.

Han arbetade vid försäkringsbolaget Vegete, numera Europeiska, och hade framför allt hand om utvecklingen av sakförsäkringar. En fråga som sedan dess legat Birger varmt om hjärtat.

– Det kanske låter lite tokigt att vara intresserad av sakförsäkringar, men faktum är att jag tycker det är väldigt roligt. Jag har också skrivit en del utbildningsböcker i ämnet och dessutom suttit med i den kompetensgrupp som inför bildandet av EU samordnade sakförsäkringsvillkoren länderna och bolagen emellan.

– Jag ansvarade också för framtagandet av nya gemensamma regler för försäkringsbranschen gällande dess regler för företag och material inom larm- och larminstallationssektorn, tillägger han.

Inom försäkringsbranschen var Birger inte minst aktiv på ett internationellt plan och då inte minst i Centraleuropa där han även bott i perioder.

– Jag har varit verksam både i München och Zürich och tyska talar jag flytande, deklarerar han.

Birger har i sin försäkringsroll också varit drivande i många andra frågor, exempelvis stöldskydd. Tillsammans med Stöldskyddsföreningen och låstillverkaren Assa har han varit med om att ta fram olika prototyper av låskolvar som effektivt håller tjuvarna borta.

Men stöldskydd och försäkringar i all ära. Musiken är trots allt kanske det som ligger Birger allra varmast om hjärtat. Med såväl farfar som far som både spelade och komponerade föll det sig naturligt. Dock långt ifrån självklart.

– Far ville inte att jag skulle spela på pianot där hemma, trots att jag själv så gärna ville. Men jag hade ändå det där med musiken inom mig och började så smått skriva egen musik, framför allt var jag inspirerad av den klassiska musiken, säger Birger som också nämner tonsättare som Beethoven, Wagner, Mahler och Sven-Erik Bäck som förebilder.

Birgers musikaliska envishet gav också resultat när han kom upp i 20-årsåldern och i en kompositörstävling lade han beslag på såväl en andraplats som en fjärdeplats.

– Fast det var i olika klasser, pianostycken respektive stråkkvartett, förtydligar han.

Kulturen följde honom också delvis i försäkringsjobbet där han under många år var drivande i den konstförening som fanns vid Vegete. En förening som var oerhört populär bland de anställda.

– Vi ordnade bussutflykter och annat trevligt och till sist var så många med att föreningen fick ta över all personalvårdande verksamhet vid Vegete. Då måste vi ju ha gjort en del rätt, säger Birger.

Annars har han under årens lopp också lagt tid på såväl familjeliv som skogsbruk i Gagnef. För att ligga på sofflocket har aldrig varit något för Birger.

– Nej, jag har alltid hållit på och snickrat och fixat och gjorde så långt upp i åren, körde bil gjorde jag t ex fram tills för tre-fyra år sedan. Tittar jag tillbaka på mitt liv så är jag helnöjd och skulle inte vilja ändra på något om jag fick leva det igen.

– Jag har alltid varit nyfiken på livet och intresserad av det mesta. Jag tror att en sorglös glädje är bra för ett långt liv, konstaterar han.

Möjligen kan även hans faiblesse för lax på matbordet också vara en bidragande orsak till ett långt leverne.

– Lax, det är grejer det. Jag älskar lax i alla dess former och skulle kunna äta det varje dag i veckan, avslutar han med ett stort skratt.

Mer läsning

Annons