Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestatrivsel med sjungande bonde

/
  • Trivseln var på topp när den sjungande bonden Einar Forsberg och hans piga och drängar underhöll med musik och sång på Trivselkvällen hos PRO Grytnäs.

PRO Grytnäs har haft möte där den "sjungande bonden" Einar Forsberg gästade och underhöll.
Olle Kronberg ger här en rapport.

Annons

Våren låg ännu i sin linda då PRO Grytnäs bjöd upp till vårterminens sista Trivselkväll. Nyfiken som jag var, gick jag direkt in på kontoret när jag anlände. Jag hörde obekanta röster och antog att det var kvällens underhållare, som anlänt. Vid bordet hittar jag dem, ”den sjungande bonden med pigor och drängar”. De sitter och koncentrerar sig inför kvällens program.

Jag slår mig ned och vill veta vilka de är och vad de ska bjuda på den här kvällen? Gruppen består av ”bonden” själv, Einar Forsberg. Han fyller 84 i år men är still going strong och den som presenterar programmet.

– Han håller mest i mikrofonen, pratar och sjunger, säger ”drängen” Ingemar Hansson och tittar menande på Einar.

Själv spelar Ingemar dragspel, sjunger och berättar en och annan rolig historia. ”Andredrängen” är Per Granlund, som hanterar gitarren och sjunger. Han är bosatt i Köping och pendlar därifrån vid varje framträdande.

Einar lägger sig i intervjun och berättar att Per fann sin stora kärlek på Dansbandsgalan i Malung och får skylla sig själv att han måste pendla. Pigan i gruppen, Christina Axelsson, är basist i bandet och svarar därmed för sång, takt och ton, såväl som för skönheten i gruppen.

Kort sagt är gruppen en härlig samling av underhållare, samtliga med ursprung från orter utspridda mellan Hedemora och Borlänge.

– Vi uppträder gärna på servicehus. Ofta är det människor 90 år och äldre. Men när vi har spelat färdigt är de hälften så gamla, åtminstone till sinnelaget. Då känner man att vi gjort en insats. Många melodier och texter finns kvar sedan ungdomen hos många äldre, säger Einar.

Per håller med och inflikar med ett leende att Einar kan alla sånger utantill.

Hur började det?

Efter en kort diskussion är de överens om att gruppen med dagens medlemmar bildades för snart 14 år sedan på Einars 70-årsdag. ”Pigan” Christina har dock bara varit med i gruppen i tio år.

Den sjungande bonden, med sina drängar och piga, svarade för en 40 minuters underhållning med musik och sång. En kavalkad avkända låtar, från ”Skomakar-Anton” till ”Tiggar´n från Loussa”. Historierna höll dessutom en lagom nivå, en del självupplevda vilket uppskattades av publiken.

Till publikens stora förvåning anlände Jokkmokks-Jokkes son till föreställningen. Kolten var säkert lika oäkta som sonen, men publikens uppskattning var hörbar, speciellt från två damer som Jokkes son tydligen blev oerhört fascinerad av. Hade Jokkes besök varit känt i förväg hade det säkert blivit ”Lapp på luckan”.

Framtidsvisioner?

Med dagens besättning har vi spelat i 14 år, säger Einar. Men tidigare har jag nog ”slitit ut” minst fyra ensembler. Med ålderns rätt har vi kanske trappat ned på spelningarna. Men vill någon engagera oss är det bara att höra av sig.

För att knyta samman berättelsen, ägde Trivselkvällen rum den 3 april, den dag då allas vår Lill Babs avled, berättade Einar om ett möte med gång Lill Babs, nästan på tu man hand. Han var på väg till folkparken i Hedemora där Lill Babs skulle uppträda den kvällen.

– När jag kom dit satt Lill Babs i sin lilla röda sportbil. Jag tog mod till mig och pratade med henne. Hon satt och väntade på sin orkester som ännu inte anlänt. Jag var på väg att fråga om vi inte kunde åka och möta dem, men hann inte förrän orkesterbussen anlände. Då var jag 23 år och Lill-Babs 20, det var tråkigt, säger ”den sjungande bonden ”Einar Forsberg, och jag håller med.

Vem skulle inte vilja åka röd sportbil med en 20-årig Barbro Svensson?

Olle Kronberg

Mer läsning

Annons