Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgar och bränder lockade Avestas PRO

/
  • I det stora skogsbrandsområdet i Västmanland får besöka ta sig ut i markerna på speciella gångdäck.
  • Ett uppskattat besök i älgparken i Morgongåva blev det också när PRO Folkärna-Krylbo ordnade en hemlig resa för medlemmar ur samtliga PRO-föreningar i Avesta.

PRO Folkärna-Krylbo anordnade den 22 maj en hemlig resa för medlemmar ur samtliga PRO-föreningar i Avesta.
En resa som bjöd på såväl älgar som bränder.

Annons

Förväntningarna var stora och många undranden vart man skulle åka. Färden från Krylbo gick mot Karbenning och i Ängelsberg hämtades  Helena Andren Niemi upp som skulle guida oss. Första målet var Hälleskogsbrännan där den stora branden var 2014.

Helena  var väldigt duktig och kunnig så man fick mycket information om  brandens förlopp och även  kring släckningsarbetet. Väl framme vid Hälleskogsbrännan imponerades man av vilken fin anläggning som byggts upp med fina ramper som rullstolar och rullatorer lätt kan ta sig fram på. Det fanns läktare för de som kunde gå, att ta sig upp för att se ut på omgivningen och även utsiktstorn.

Utsiktstornet såg på håll ut som en stor fågelholk. En del växter, bl a rallarros, har börjat växa upp bland stenarna. Men det kommer att ta många, många år innan det full växtlighet där. Det hade blivit dags för lunch så bussen tog sällskapet tillbaka till Ängelsberg.

Där tog chaufför Nisse Lindberg, med rötterna i Sala, över guidandet.  Han kunde berätta mycket om omgivningen och för att förvilla lite gick turen på småvägar. Under resans gång delade reseledarna Margareta och Monica ut frågeformulär där svaren skulle bli fåglars namn, samt bjöd på bussgodis.

Nästa mål var Gårdsjö Älgpark i Morgongåva. Man fick sitta upp på kärror som rymde 60 personer och som drogs av en traktor. Ute i hägnen fick man inte gå utanför kärran och man fick verkligen se älgarna på nära håll och klappa dem.

Där fanns älgen Holger som var äldst bland sina kompisar. I ett annat hägn fanns älgkorna, varav en som fått två kalvar. Det väntades komma fler kalvar senare. Det var en härlig upplevelse att se djuren på så nära håll. Under hemresan delades det ut vinster för frågesporten.

Mer läsning

Annons