Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 års jubileum för folkdansgille

/
  • Kassör Karin Nordin, sekreterare Gun Söderström, ordförande Kent Rabb och dansledare Mia Rabb.
  • Tor-Leif Totte Tärneborg, Stig Hallklint, Lillebil Lundkvist och Åke Steinholtz.

Lördagen den 15 oktober samlades drygt 55 personer för att fira Avesta folkdansgille som har funnits i 50 år. Spelmän, dansare och tidigare dansare träffades och utbytte gamla minnen.

Annons

Kvällen startades med mingel och middag, därefter tog vår dansledare och ordförande med oss på en nostalgitripp från start till dagens datum. Närvarande gäster fick flika in med roliga incidenter från förr. Under kvällen kunde gästerna även titta i album och minnas svunna tider.

Avesta folkdansgille bildades 25 maj 1966. Det var Gösta Dubois som tog initiativet. Efter att han varit ledare i ABF:s gammeldanskurs bjöd han in deltagare för att bilda en folkdansförening. Den första styrelsen bestod av Gösta Dubois ordförande och dansledare, sekreterare Marianne Samils och kassör Rose-Marie Almroth. Som biträdande dansledare valdes Harry Olofsson.

Folkdansgillet har många aktiviteter att blicka tillbaka på. I juni 1966 dansade man sin första uppvisning. Det var på Bruksklubben i Avesta för gästande ryska journalister.

Uppvisningarna och resorna har sedan dess varit många. Under en period dansades det även squaredance och det till och med på is med skridskor på fötterna. Vilken bedrift. Avesta Folkdansgille har medverkat till att behålla de folkliga traditionerna vad gäller dans och musik, framförallt kring midsommarfirandet. Enligt dokument från 1969 dansade Avesta folkdansgille på Björkhagen i Krylbo och på Holmen, och det gör vi även i dag.

Kvällen till ära visades några av de danser som vi komponerat själva sedan dansade vi gillesdanser tillsammans till våra fantastiska spelmäns medryckande musik.

Nuvarande styrelse och spelmän förärades var sin blombukett för långt och troget uppdrag i folkdansgillet och våra danskollegor från By folkdanslag uppvaktade oss med en inbjudan till en danskväll med gofika i februari nästa år. Det ser vi fram emot.

Vi hoppas på många kommande aktiva år med dans och musik.

Mona Talus

Mer läsning

Annons