Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 år i dansens tjänst

/
  • Kerstin Hedberg, KFUM Dansstudio, och grundaren Birgitta Bengtsson flankeras av dansstudions ledare Evelina Clarin, t v, och Felicia Hedin.

I 25 år har det dansats vid KFUM Dansstudio i Borlänge och verksamheten bara växer.
– I dag har vi omkring 700 elever och ett 50-tal olika dansgrupper, förklarar KFUM:s Kerstin Hedberg.
Nu förbereder man sig dessutom för den traditionella våruppvisningen den 13-14 maj.

Annons

KFUM Dansstudio startades 1992 av Birgitta Bengtsson och hette då Borlänge Dansstudio. För Birgitta, som då var yrkesverksam lärare, innebar det att något av en dröm gick i uppfyllelse.

– I ungdomen hade jag själv sysslat mycket med såväl jazzdans som konståkning och att starta en dansskola var ju ett bra sätt att fortsätta hålla intresset vid liv istället för att lägga av, berättar Birgitta som i centrala Borlänge hittade den perfekta lokalen i BT:s f d tryckeri och ett slumrande intresse för dans väcktes snabbt.

Antalet elever strömmade snabbt till och Birgitta lyckades dessutom få dans infört som ett alternativ i skolan individuella val vilket gav verksamheten en viss trygghet deltagarmässigt.

– Sedan lade vi också väldigt stor vikt vid att försöka få hit de allra bästa danslärarna och det i sin tur har nog också bidragit till att dansstudions popularitet och att man under årens lopp fått fram många duktiga och numera yrkesverksamma proffsdansare, t ex Sanna Limell och Martin Redhe-Nord, säger Birgitta, inte helt utan berättigad stolthet.

Verksamheten växte allt mer och för Birgittas del innebar det mycket arbete som dessutom skulle utföras vid sidan av lärartjänsten. Till sist började hon söka efter någon lämplig part som kunde överta verksamheten. Även där hade Birgitta kvalitetskrav.

– Ett måste var ju att man skulle följa mina tankar om en dansstudio där glädje och gemenskap sattes främst och det fanns jag i Borlänge KFUM som 2005 tog över verksamheten.

Numera är namnet alltså KFUM Dansstudio och under de 12 år man haft ansvaret har såväl verksamheten utvecklats som grundtankarna bevarats. I dag har man omkring 700 elever och ett flertal lärare som undervisar i mängder av olika dansstilar.

– Totalt har vi ett 50-tal olika grupper och deltagare i alla åldrar från tre år upp till vuxen ålder. Av naturliga skäl är det flest tjejer, men inom våra street- och breakdancegrupper finns det dock lite killar också, berättar Kerstin Hedberg vid Borlänge KFUM och ansvarig för studion.

För Kerstins del har jobbet också inneburit att hon själv upptäckt dansens glädje.

– Jag har förstått hur nyttigt, och roligt, dans är, och det för både kropp och själ. Jag trivs ypperligt här på dansstudion och det tror jag gäller för de flesta. Inte sällan återvänder elever hit efter att ha varit på andra dansskolor, och det är såklart ett gott betyg.

Med 700 elever krävs det givetvis också lärarresurser. Något man fler än en gång hämtat från de egna leden.

– Elever som är i gymnasieåldern blir ofta hjälplärare, och det är viktigt eftersom inte minst de yngsta grupperna kräver flera ledare samtidigt, förklarar Kerstin som just nu har fullt upp med förberedelserna in för uppvisningen i Hagagymnasiet den 13-14 maj.

– Vi kör totalt fem föreställningar och det är en enorm logistik kring detta med allt från scenbelysning, dekor och kläder samt att förbereda alla omkring 300 deltagare på scenen, pustar Kerstin Hedberg som också när en framtidsdröm för KFUM Dansstudio.

– Vi behöver större lokaler, inte minst för uppvisningarna som alltid drar fullt hus och lite till. Lite planer i den riktningen har vi, men inget är klart än.

Klart är i alla fall att de tankar Birgitta Bengtsson en gång hade kring dansstudion lever vidare och frodas på bästa sätt.

– Hennes tankar om trivsel och dansglädje har alltid varit våra ledord. Det här är en verksamhet som även fortsättningsvis ska bedrivas med hjärtat, avslutar Kerstin Hedberg.

Mer läsning

Annons