Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fiolen är jag"

Jon Holmén var sex år när han började spela. Då med hjälp av pappa Jonas Holmén, fiolpedagog och spelman.

Familjen bodde i Boda och med tiden började Jon spela i Lilla Spelmanslaget och Boda Spelmanslag.

- Jag är ett riktigt suzukibarn. Det var så jag lärde mig spela och det var min far som var min lärare, säger Jon Holmén.

När Jon var 15 år flyttade familjen till Rättvik och det var först då han började känna att fiolen och fiolspelet tillhörde honom.

- Innan var jag inte alls biten eller hade någon stark önskan att fortsätta spela, jag spelade för det var bara så. Det var nog tack vare resorna och det sociala kontakterna som jag fortsatte.

- Intresset att spela växte fram och i nian var det dags att välja gymnasium. Jag valde mellan naturprogrammet och estetprogrammet på Haraldsboskolan i Falun. Det blev det senare. Jag hade inriktning folkmusik och afroamerikansk musik, lärare på skolan var min far och Claes Yngström.

Jon fortsatte studera två år på Musikkonservatoriet i Falun, och vidare till Musikhögskolan i Stockholm. Därefter kom han hem igen, till Rättvik.

Han arbetade som lärare på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik och Folk-och världsmusik utbildningen. Efter utbildningen i ljudteknik kunde Jon både arbeta som lärare i ensemble och ljudteknik.

Sedan tio somrar är Jon en av lärarna under Musik vid Siljan kurs för barn- och ungdom i låtspel.

- Det är en väldigt speciell kurs, den är massiv och innehåller stor kraft. Det är ett organiserat kaos kan man säga. Det var också kursen som fick mig att bli intresserad av en pedagogisk utbildning.

Att komma från Rättvik och spela fiol förpliktigar och är också en styrka. Jon har flera förebilder bland många spelmän från Rättvik - Petters Erik, Jonas Brandin, Päkkos Gustaf, Pers Hans, Per Gudmundsson och Ola Bäckström.

- De representerar ett visst spel och som många spelmän säkert känner så känner också jag en stor respekt för musiken och spelmännen. Här är vi mitt i smeten, något som skapar förväntningar.

Det tog ett tag innan Jon kände sig bekväm med att spela offentligt.

- Det är nog bara sju-åtta år sedan jag började känna mig bekväm med att stå och spela på en scen och känna att det bär.

- När musiken blir en del av en själv blir det också en känslig sak, att spela för andra, att spela rätt, att spela så det låter bra.

- Ju längre bort från Rättvik jag kommer, ju större frihet känner jag. Det finns inte så stora förväntningar. Att spela norska låtar till exempel är roligt och inte lika kravfullt.

Fakta: Jon Holmén

Bor: Rättvik.

Ålder: 31 år

Yrke: Folkmusikkonsulent.

Spelar: Fiol, altfiol, mandola.

Familj: Flickvän.

Intresse: Foto.

Lyssnar på: Sigur Ros, Johnny Cash, Depeche Mode.