Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint midsommarfirande i Malung och Sälen

/
  • Kulturpris. Kulturnämndens ordförande i Malung Gun Byttner delade ut kulturpriset till ungdomsföreningen
  • Spelmän. Här tågar spelmän från Transtrands Spelmanslag in till Olnispagården i Sälen och i täten spelmännen Stig Larsson och Jan Larsson.

Annons

Vid Olnispagården i Sälen hade mellan tre och fyra tusen personer samlats och spelmän och sockenklädda ortsbor anlände i åtta lövskrudade båtar till hembygdsgården. De möttes bland annat av Bengt Rundqvist som blåste i horn innan Torbjörn Korssell tog över och höll i programmet med dans kring midsommarstången där Vivianne Korssell och Anna-Karin Korssell-Ljung medverkade och därefter blev det ett scenprogram. Här framträdde gästartisterna Johan Eriksson och Matlida Karelius och musiker var Bengt Matsson, Lars-Urban Helje och Staffan Eklund och man hade också allsång ledd av Torbjörn Korssell.

Midsommartalet hölls av komminister Anna-Lena Moberg och under festligheterna medverkade också Transtrands Spelmanslag som framförde flera låtar. Det var Transtrands Hembygdsförening, Lions Club i Sälen och Olnispa Bystuga som arrangerade. I samband med midsommarfirandet var det också meningen att Hans-Ove Hansson från Transtrand skulle få ta emot kommunens kulturpris men eftersom han inte fanns på plats kommer han att få ta emot kulturpriset vid ett senare tillfälle.

I Sälen klarade man sig utan regn men i Malung regnade det tidvis ordentligt då man hade det traditionella midsommarfirandet på Hembygdsgården. Här delades också kulturpris ut. Ungdomsföreningen "Dala-Riot" fick ta emot pris från kulturnämndens ordförande Gun Byttner för att man genomfört flera arrangemang för unga i Malung. Kulturpriset ett diplom, blommor och en check på fem tusen kronor tilldelades ungdomarna. Wiking Cederblad fick också kulturpris men kunde inte närvara och liksom för Hans-Ove Hansson i Transtrand är kulturpriset för dessa båda en check på 2500 kronor och ett diplom.

Hembygdsföreningen ordförande Håkan Tapper inledde med ett tal där han menade att midsommarfirande var en tradition för alla åldrar som skulle kännetecknas av fest, högtid, dans och lekar och han menade att midsommaraftonen är något av en riktig nationaldag.

På hembygdsgården medverkade också Malungs Folkdanslag liksom Malungs Spelmanslag och det blev ett mycket fint och värdigt midsommarfirande trots regnet. Med tanke på de yttre omständigheterna var det också en fantastisk publiksiffra. Vilket visar att Malungsborna värnar om hembygden och den tradition som funnits sen lång tid tillbaka på Malungs Hembygdsgård.

I samband med midsommarfirandet i Malung delades ytterligare en utmärkelse ut. Det var föreningen "Tala Malungsmål" som genom sin ordförande Jan Kapla delade ut "Morotspriset" en check på fem tusen kronor, diplom och blommor till Jörgen Danielsson för att han på ett framgångsrikt sätt gjort dokumentärer på personligheter i Malung som kommer att ha ett historiskt värde i framtiden.

Det firades också midsommar på andra håll i kommunen bland annat vid äldreboenden, vid fäbodar och i byar. Och i samtliga fall på ett mycket fint och värdigt sätt och polisen i Malung noterar också att årets midsommarfirande i kommunen varit det lugnaste och finaste på många år.

Mer läsning

Annons