Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnbäcks-Lars visor ges ut på nytt

/

1956 kom Finnbäcks-Lars visor ut första gången. Med anledning av att författaren Nils Parlings vänner firar 30-årsjubileum i år ges den ut i en numrerad nyutgåva i 900 exemplar.
– Jag sitter hemma just nu och numrerar böckerna, säger sällskapets vice ordförande, Roger Broberg.

Annons

Nu på söndag lanseras boken i anslutning till en konsert i Ludvikas Folkets hus, där flera av visorna i boken kommer att framföras.

De som medverkar då är Björn Hedén, Björn Jadling, Saxdalens manskör, vis- och låtgruppen Saxdalingarna, Åke Lundeberg och Roger Broberg.

– Men det blir annat material också, upplyser Broberg.

Parlings vänner, Vuxenskolan och EU-stödda Finnskogarna arrangerar konserten.

Det är inte första gången Finnbäcks-Lars visor kommer i ny upplaga. Den har givits ut genom Höglunds förlag i Grängesberg, då med mjuka pärmar. Parling skrev texterna och Gunde Johansson tonsatte de flesta. I några fall svarar dock författaren för både text och musik.

– Men nu får den hårda pärmar precis som i originalversionen, säger Roger Broberg, som också konstaterar att man haft god hjälp av förläggaren Kjell Höglund i Grängesberg med material till nyutgåvan.

Höglund hade nämligen kvar ett stort antal färdigtryckta sidark, som aldrig kom till användning och dessa skänkte han till Parlings vänner och den nya utgåvan.

På Strands tryckeri i Ludvika skars sidorna till, bands samman och försågs med hårda pärmar.

Boken kommer att säljas genom olika kanaler, som Dan Andersson-museet, biblioteket, Globe bokhandel och på Parling-dagen i Fredriksberg den 31 juli.

Annons