Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland sänktes i ny final

Annons

Ännu en blåvit mästerskapsfinal _ och ännu en bitter besvikelse när allt var över.

Finlands sak är svår när det kommer till de stora matcherna.

I söndagens VM-final mot Kanada (2_4) stod Finland för en snudd på heroisk slutforcering _ då 0_3 i mitten av tredje perioden blev både 1_3 efter 11.08, genom Petri Kontiola, och 2_3 efter 17.44, genom Antti Miettinen.

Men när allt var över var Kanada ändå mästare sedan Columbusstjärnan Rick Nash forcerat in 4_2 och stängt matchen efter 18.54.

I de finländska ögonen lyste frustration och besvikelse. Så nära, men ändå så långt ifrån _ och VM-finalen gav också en slutpunkt som påminde om tidigare nederlag.

Sedan VM-guldet i Stockholm 1995 har Finland spelat sex stora hockeyfinaler, och varje gång har det slutat på samma sätt:

Och så VM-finalen 2007 _ där Finland trycktes undan rejält redan i den första perioden. Så långt hade Kanada gjort både 1_0 och 2_0 genom Rick Nash och Carolinas Eric Staal i numerära överlägen, tilldömda av svenske domaren Marcus Vinnerborg.

När sedan Colby Armstrong prickade in 3_0 i mitten av den andra perioden såg Finland ut att vara sänkt. Kontiolas och Miettinens reduceringar gav hopp _ men i slutänden var det förgäves.

I och med segern är Kanada världsmästare för tredje gången under 2000-talet. Kanadensarna vann guld senast i Prag 2004 och i Helsingfors 2003, både gångerna efter seger över Tre Kronor i finalen.

TT

Mer läsning

Annons