Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Final med kläderna som sparar energi och pengar

Second hand sparar både energi och pengar. Det var budskapet på lördagen då Hållbarhetsveckan hade stor final med modevisning. Femton modeller visade då att second hand är ett bra och snyggt modeval.

Annons

– Personligen köper jag second hand kläder för att det är så roligt. Du kan hitta hur mycket fint som helst, lovar Juhlia Sahlander, 19 år, från Falun.

Det var Juhlia som tagit fram kläder och ordnat femton modeller till lördagens modevisning på Kupolen. Modevisning på tema second hand var Juhlias andra. Sin första visning hade hon i Falun. Då för at samla in pengar till en skolresa.

– Vi vill visa att det är billigt och lika snyggt med second hand, förklarar Juhlia.

Kläderna till modevisningen på Kupolen, Hållbarhetsveckans stora final, kom från Röda Korset, Emmaus och Pärlan Second Hand.

– Måste vi verkligen köpa nytt hela tiden? Frågan ställdes av Helen Ryberg Berntsson från Borlänge kommun, konferencier under modevisningen.

Publiken på Kupolen fick veta att second hand sparar såväl energi som pengar. Att det behövs ett kilo kemikalier och 350 liter rent vatten för nyproduktion ett kilo textil var en uppgift som stämde till eftertanke.

De femton unga modellerna visade många exempel på detta att second hand är ett bra, billigt och riktigt snyggt modeval. Dessutom ett verkligt hållbart modeval.