Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filminspelning i Falun söker bostad

En dramaserie med både allvar och komik ska spelas in i Falun under våren – om och för hörande och döva.
Senare blir det casting, men först måste tv-gänget hitta inspelningsplats.

– Vi behöver några rum i en villa eller en lägenhet där vi får husera och möblera om under fyra, fem månader, säger produktionsledaren Tinna Edlund.

Hon jobbar SVT Teckenspråk, som har redaktioner i Falun och Stockholm. Redaktionen gör allmänprogram för hörande och döva tittare. Nu ska man för första gången spela in en dramaserie. Planerad inspelningstid är mars till juli.

Dramakomedin handlar om en hörande kvinnlig reporter som tillsammans med en ärrad tv-fotograf ska göra en dokumentär om en hörande ung kille som är CODA, Children of deaf adults, alltså barn till döva föräldrar. Pojken bor hemma med sina döva föräldrar och den döva tonårsrebelliska systern. Allteftersom dras reportern in i familjens minst sagt dysfunktionella liv och tappar distansen.

Det blir tio halvtimmeslånga avsnitt som troligen ska sändas i SVT i december 2013. Manusförfattare är Filip Burman, en döv författare som tidigare skrivit webbserien Anders.nu och Stina Sturesson, hörande manusförfattare som tidigare skrivit bland annat Starke man.

– Det är jättekul att få spela in här i Dalarna och bidra till kulturlivet med arbetstillfällen och kreativitet, säger Tinna Edlund som arbetar på redaktionen i Falun.